Polaroid

polaroid logo

geschiedenis

Polaroid Corporation is een onderneming die is gespecialiseerd in fotografische en optische filters. Het bedrijf werd in 1932 in Cambridge, USA opgericht onder de naam Land – Wheelwright Laboratories door Edwin H. Land en George Wheelwright, zijn natuurkundeprofessor aan de Harvard University. Land ontwikkelde in 1928 het eerste synthetische polarisatiefilter. In 1937 veranderde het bedrijf zijn naam naar Polaroid Corporation.

In 1943, tijdens een vakantie met zijn gezin, vroeg de toen 3-jarige dochter van Edwin Land waarom ze de foto’s die hij van haar gemaakt had niet meteen kon zien. Tussen 1943 en 1947 bedacht hij een proces voor zelfontwikkelde fotografie en zo werd de Polaroid Land camera uitgevonden.

Op 26 november 1948 demonstreerde Polaroid op de verkoopvloer van een warenhuis zijn gloednieuwe camera ontwerp, de Polaroid Land model 95. Hij was groter dan de populaire 35 mm camera, maar bood iets dat niemand anders tot dan toe had. Deze camera produceerde in ongeveer 1 minuut sepia kleurige afdrukken, klaar om te worden ingelijst of cadeau te geven. In een periode waarin alle film moest worden verzonden om te worden ontwikkeld en vervolgens te worden afgedrukt (allemaal tegen vergoeding) was dit revolutionair! Er waren voor de introductie slechts 57 camera’s geproduceerd en deze waren nog dezelfde dag uitverkocht. Van het eerste model werden in totaal ongeveer 900.000 camera’s geproduceerd. Voortbouwend op het succes van het originele model werd de lijn verder uitgebreid met een 95A (1954 – 1957) en 95B (1957 – 1961), waarvan respectievelijk 500.000 en 300.000 stuks werden verkocht.

In de jaren die volgden produceerde Polaroid miljoenen instant camera’s in diverse modellen waaronder de volledig automatische 100-400 serie, de baanbrekende SX-70, de Big Shot, de compacte Spectra (ook verkocht als Minolta instant Pro) en de One-Step die uitgroeide tot 1 van de best verkochte camera’s. Naast consumentencamera’s produceerde Polaroid ook instant producten voor commerciële toepassingen zoals pasfotocamera’s en macrocamera’s voor medisch en tandheelkundig werk.

Polaroid kreeg in 1976 voor het eerst te maken met concurrentie op de instant fotografie markt. Kodak, die eerst Polaroid had geholpen met het produceren van film, bracht zijn eigen type instant film uit. Polaroid spande een rechtszaak aan tegen Kodak en in 1986 oordeelde de rechtbank in het voordeel van Polaroid. Kodak moest de instant fotografie markt verlaten.

In 1977 probeerde Polaroid met zijn Polavision instant filmcamera systeem voet aan de grond te krijgen in het home movie segment. Omdat Polavision film echter geen geluid op kon nemen en alleen kon worden afgespeeld op eigen Polavision kijkers werd het geen succes. Het koste het bedrijf omgerekend zo’n $250 miljoen en Edwin Land werd gedwongen af te treden als directeur bij het bedrijf dat hij had opgericht. In 1982 ging hij met pensioen en werd de naam ‘Land’ uit de camera merknaam verwijderd. Niet veel later stortte de markt voor instant camera’s in, mede door de komst van wegwerpcamera’s, snelle en goedkope filmverwerking en uiteindelijk digitale camera’s. Dit resulteerde in fabriekssluitingen en duizenden ontslagen. Om de kosten te drukken werd het productieproces naar China verplaatst. In 2001 werd het faillissement aangevraagd. Het merk en de activa werden verkocht en dit resulteerde in het ‘nieuwe’ Polaroid. Ook dit ging failliet in 2008 en Polaroid stopte met het maken van instant film.

Nadat de productie van instant film was gestopt, kocht een multinational genaamd ‘The Impossible Project’ de productiemachines en huurde een voormalige Polaroid fabriek in Enschede, Nederland om Polaroid instant films te blijven produceren. Ondertussen werd Polaroid in 2009 opnieuw geveild en werd er een licentieovereenkomst afgesloten om digitale camera’s en andere producten van Polaroid te verkopen. In 2017 werd Polaroid overgenomen door de groep achter het Impossible Project en omgedoopt tot Polaroid Originals. In maart 2020 werd de naam weer gewijzigd naar Polaroid. Ze verkopen nu film, opgeknapte vintage Polaroid camera’s en een lijn nieuwe Polaroid instant camera’s en -printers.

Polaroid camera’s in onze collectie:

Translate »