Nedinsco

logo nedinsco

geschiedenis

De Nederlandse Instrumenten Compagnie werd in 1921 opgericht als ‘geheime’ dochteronderneming van Carl Zeiss Jena. Het bedrijf was gevestigd in een oude stilgelegde fabriek. Door het verdrag van Versailles mocht Duitsland na de Eerste Wereldoorlog zelf geen strategische goederen en bepaalde optische apparatuur meer produceren. Met een filiaal in Venlo, vlak bij de Duitse grens, werd die bepaling handig omzeild. De naam werd zorgvuldig gekozen en moest verhullen dat er materialen zoals afstandsmeters, seinlampen en periscopen werden gemaakt.

De productiemiddelen kwamen uit Duitsland. In 1923 werd er begonnen met de bouw van een nieuw fabriekscomplex. Het ontwerp van de nieuwe fabriek (in Bauhaus stijl) was van Hans Schlag, de huisarchitect van Zeiss. Het meest kenmerkend aan het gebouw was de 34 meter hoge toren. Die was uitermate geschikt om periscopen en richtkijkers te testen.

Nedinsco fabriek
Nedinsco fabriek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nedinsco ingezet ten behoeve van de Duitsers. In 1944 werd het fabrieksgebouw verwoest door een vliegtuigbom die eigenlijk was bedoeld voor de nabijgelegen stadsbrug over de Maas. Alleen de toren overleefde het bombardement. Na de oorlog werd Nedinsco in beslag genomen door de Nederlandse regering en na een periode van tijdelijk beheer in 1953 verkocht aan de Arnhemse ondernemer G. Beusker. Hij bouwde de fabriek opnieuw op en specialiseerde zich in de ontwikkeling en productie van fijnmechanische, optische en elektronische apparatuur.

Pas eind jaren ’50 is Nedinsco begonnen met de productie van camera’s. In 1957 brachten ze het eerste model (Argus) op de markt. De Argus was een kopie van de Ideal Color 35 van Camera Werk Adolf Gerlach uit Wuppertal. Na de nodige problemen met de matige kwaliteit van de onderdelen werd de productie in 1958 na 500 exemplaren weer gestopt. Eind 1958 kwam de Primo op de markt. Dit was de eerste Hollandse kleinbeeldcamera. Deze camera was ook niet al te geavanceerd, maar wel een stuk succesvoller. Hier werden er tot 1963 uiteindelijk zo’n 12000 van gemaakt.

Nedinsco bestaat nog steeds als producent van optische systemen maar niet meer in de oorspronkelijke fabriek. In 2007 werd een nieuw fabriekspand gebouwd op het bedrijventerrein Trade Port West in Venlo. De familie Beusker is tot op de dag van vandaag eigenaar en enige aandeelhouder van Nedinsco.

Nedinsco camera’s in onze collectie:

Translate »