Kodak

Kodak logo oud

geschiedenis

George Eastman richtte in 1881 te Rochester, USA de Eastman Dry Plate Company op. Hij verkocht fotocamera’s met, in plaats van glasplaten, droge gelatine platen. Die gaven betere resultaten, maar waren ook bewerkelijker.

In 1888 kocht hij de rechten van een uitvinding van David Henderson Houston; de camera met celluloid filmrolletje. De uitvinder had het toestel ‘Nodak’ genoemd, naar zijn geboortestaat North- Dakota, maar Eastman vond Kodak beter klinken.

Ze brachten de eerste camera voor amateurfotografen uit met de slagzin ‘You press the button, we do the rest’. Daarmee werd bedoeld dat de klant met zijn camera naar een Kodak winkel moest gaan of deze kon opsturen naar de Kodak fabriek om het filmpje te laten ontwikkelen. De klant kreeg dan een nieuwe camera met een leeg rolletje. Door de populariteit van de Kodak camera besloot George Eastman de naam van het bedrijf te veranderen in ‘Eastman Kodak Company’.

Kodak logo

In 1889 werd er onder de naam Eastman Photographic Materials Company ook een Britse tak van het bedrijf opgericht. Deze was gevestigd in Londen. Hier werden camera’s, fotopapier, fotochemicaliën en andere accessoires geproduceerd. Later werd de naam gewijzigd naar Kodak Ltd. Londen.

In de jaren die volgden werden er verschillende types camera’s op de markt gebracht. Zo werden in 1890 de eerste Kodak folding camera’s geïntroduceerd gevolgd door de pocket Kodak in 1895 en de folding pocket camera’s in 1897. In 1900 word de Brownie camera geïntroduceerd. Daarmee werd fotografie bereikbaar en betaalbaar voor iedereen, ook omdat de consument bij deze camera’s zelf de filmrol kon vervangen.

In 1925 besloot Eastman afstand te doen van zijn functie als directeur van het bedrijf. Onder zijn opvolgers werd Kodak nog groter en bleef het bedrijf de fotografie vernieuwen.

In 1930 kreeg Eastman mobiliteitsproblemen door een stoornis aan zijn wervelkolom. Een leven in een rolstoel zag hij echter niet zitten en hij belandde in een depressie. Op 14 maart 1932 sterft George Eastman op 77-jarige leeftijd door zelfmoord. In de afscheidsbrief die hij achterlaat staat:

Aan mijn vrienden: Mijn werk is gedaan. Waarom wachten?

Tussen 1957 en 1962 bracht Kodak de populaire Kodak Brownie Star camera’s uit. Er werden er miljoenen van gemaakt en ze waren verkrijgbaar tot het einde van de jaren ’60. Meer over deze serie camera’s vind je hier.

In februari 1963 kwam Kodak met een serie camera’s die geschikt was voor 126 film, de Kodak Instamatic. Het werd de meest populaire serie Kodak camera’s ooit. In 1976 waren er in totaal 60 miljoen Instamatic camera’s verkocht. Dit was 6 x meer dan de verkopen van alle concurrenten samen en ook 6 x meer dan het vorige grote succes van Kodak, de Kodak Brownie Star serie.

Een ander groot succes werd behaald met de in 1972 geïntroduceerde Kodak Pocket Instamatic serie en de Kodak 110 filmcartridge.

In 1975 stond Kodak aan de wieg van de digitale fotografie toen Steven Sasson, elektrotechnisch ingenieur bij Kodak, een digitale camera uitvond. Helaas werd verzuimd deze uitvinding goed op de markt te zetten uit zorg voor de ‘klassieke’ fotoproducten. Daardoor kon de concurrentie grote stappen maken en bleef Kodak achter in deze markt.

In 1976 introduceerde Kodak de eerste Kodamatic instant fotocamera’s die een film en technologie gebruikten die vergelijkbaar was met die van Polaroid. Polaroid spande een rechtszaak aan tegen Kodak en in 1986 oordeelde de rechtbank in het voordeel van Polaroid. Kodak moest de instant fotografie markt verlaten.

In 1982 lanceerde Kodak het Kodak Disc filmformaat voor consumentencamera’s. Het formaat bleek uiteindelijk niet populair en dus werd ook deze productie stopgezet.

In januari 2004 kondigde Kodak aan dat ze zouden stoppen met de verkoop van traditionele filmcamera’s in Europa en Noord-Amerika. Daarmee gingen 15.000 banen verloren.

In januari 2012 verkeerde Eastman Kodak in een diepe crisis en is er bescherming aangevraagd tegen de schuldeisers. Door het verkopen van verschillende afdelingen en het schrappen van banen hebben ze een faillissement kunnen tegenhouden. Het bedrijf bestaat nog steeds, maar legt zich tegenwoordig toe op het verlenen van diensten voor bedrijven.

Old Kodak Camera and Films Commercials compilation

Kodak camera’s in onze collectie:

Kodak folding camera’s:

Kodak Brownie camera’s:

Translate »