Kershaw-Soho

Kershaw Logo

geschiedenis

Het bedrijf werd in 1888 opgericht in Leeds, Yorkshire, Engeland door Abram Kershaw. In de begintijd maakten ze elektrische en wetenschappelijke instrumenten. Begin 1900 begonnen ze met het maken van foto apparatuur en rond diezelfde tijd werden ze A. Kershaw & Sons Ltd. Een bijzonder succesvol product was de Kershaw focal-plane shutter. Beschermd door een patent werden Kershaw shutters door verschillende makers gebruikt in Large Format SLR camera’s. Kershaw maakte het Soho Reflex assortiment van dergelijke camera’s vanaf ongeveer 1905. Het assortiment omvatte verschillende formaten Plate camera’s, tropencamera’s en stereo camera’s. Sommige van de door Kershaw gemaakte modellen werden ook onder hun eigen merknamen verkocht door verschillende andere bedrijven.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte Kershaw militaire uitrusting en opende in 1916 een nieuwe fabriek in Leeds voor de productie van richtkijkers en verrekijkers. Het bedrijf maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog ook militair materiaal, waaronder luchtbomvizieren.

In 1921 kwamen een aantal Britse cameramakers waaronder Kershaw, en makers van films, platen en printpapier samen om Amalgamated Photographic Manufacturers Ltd. te vormen. Dit was een strategie om moeilijke tijden het hoofd te bieden door middelen te combineren. De organisatie duurde echter niet lang. In 1929 scheidden de plaat- en filmmakers zich weer af als Apem Ltd (dat uiteindelijk onderdeel werd van Ilford). De rest van APM werd rond 1930 Soho Ltd.

In 1947 werd het bedrijf verkocht aan de J. Arthur Rank Organisation. De bedrijfsnaam werd Kershaw-Soho (Sales) Ltd. In deze periode werden veel van de opvouwbare camera’s (de meest bekende Kershaw camera’s) geproduceerd. Kershaw-Soho vernoemde de meeste van zijn camera’s naar vogels doordat de directeuren enthousiaste vogelaars waren.

Later veranderde de bedrijfsnaam opnieuw in GB Equipments Ltd. De camera’s werden gemerkt als GB Kersja. Tenslotte stopte het bedrijf met de productie van camera’s om zich te concentreren op het maken van bioscoopprojectoren voor het nieuwe cinemascope breedbeeldformaat wat werd geïntroduceerd in 1953.

Kershaw camera’s in onze collectie:

Translate »