Houghton & Ensign

Houghtons Ltd logo

geschiedenis

Het bedrijf Houghton(s) en zijn opvolgers Houghton-Butcher, Barnet Ensign, Barnet Ensign Ross en Ross-Ensign was 1 van de meest succesvolle camerafabrikanten van Engeland.

In 1834 voegde George Houghton zich bij de Fransman Antoine Claudet om samen een pakhuis te leiden in Londen, onder de naam Claudet & Houghton. In 1892 werd de naam gewijzigd in George Houghton & Sons. Het hoofdkantoor heette Ensign House en in 1903 begon de productie van het rolfilm merk Ensign. In maart 1904 nam George Houghton & Sons Ltd. het bedrijf Holmes Bros. (de maker van de Sanderson camera’s) en nog een aantal kleine bedrijven over en samen vormden zij Houghtons Ltd. Er werd een nieuwe fabriek voor de productie van camera’s gebouwd in Walthamstow, Engeland (in 1908 was dit de grootste Britse camera fabriek). Het nieuwe bedrijf zette de productie van de kleinere bedrijven die ze hadden overgenomen voort en ging met name door met de productie van Sanderson camera’s tot 1939.

In 1915 ging Houghtons Ltd. een partnerschap aan met W. Butcher & Sons Ltd. en richtte Houghton-Butcher Manufacturing Co. Ltd. op om de productiefaciliteiten te delen. Deze overeenkomst was essentieel voor Butcher, dat geen eigen fabriek had en voornamelijk handelde in geïmporteerde Duitse camera’s vóór het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De twee bedrijven bleven afzonderlijk handel drijven en de camera ontwerpen bleven verschillend. Op 1 januari 1926 fuseerden de bedrijven om samen Houghton-Butcher Ltd. te vormen. In 1930 veranderde de naam in Ensign Ltd. naar hun meest succesvolle reeks camera’s. Het in Walthamstow gevestigde productiebedrijf behield de naam Houghton-Butcher Manufacturing Co. Ltd..

Ensign Houghton logo

Het hoofdkantoor van de handelsmaatschappij Ensign Ltd. werd verwoest door een luchtaanval in september 1940. De activa van dit bedrijf werden overgenomen door Johnson & Sons, maar het handelsmerk Ensign werd bewaard door het productiebedrijf Houghton-Butcher Manufacturing Co. Ltd. dat tot 1945 alleen de reclame en distributie van de Ensign camera’s op zich nam.

In 1945 fuseerde Houghton-Butcher Manufacturing Co. Ltd. met filmmaker Elliot & Sons Ltd. (maker van het filmmerk “Barnet”) en werd de naam gewijzigd naar Barnet-Ensign Ltd. Na een nieuwe fusie met Ross werd het bedrijf in 1948 Barnet Ensign Ross Ltd. Ten slotte werd in 1954 de naam voor de laatste keer gewijzigd in Ross-Ensign Ltd.

Ross Ensign logo

In 1961 stopte het bedrijf met de productie van camera’s en werd het opgeheven.

Ensign camera’s in onze collectie:

Translate »