Gomz

Gomz logo

geschiedenis

Gomz staat voor Gosudarstvennyi Optiko-Mekhanicheskii Zavod, Staats optisch-mechanische fabriek. De Gomz fabriek werd opgericht in 1932 nabij Leningrad (nu St. Petersburg) en is één van de oudste optische bedrijven uit de Sovjet-Unie.

Een jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog introduceerde Gomz de Komsomolets; een kleine, midden formaat camera met twee lenzen. Deze werden geproduceerd van 1946 tot 1951. In 1949 introduceerde de Gomz-fabriek de Lubitel camera; een kopie van de Voightlander Brilliant. De belangrijkste eigenschap van deze camera was dat de lenzen gekoppeld waren. Dit betekend dat de kijklens en de opnamelens door middel van een tandwielkoppeling tegelijkertijd konden worden scherp gesteld. In 1955 werd de Lubitel 2 geïntroduceerd. Dit was een herontwerp van de eerste Lubitel en er werd een zelfontspanner en flitssynchronisatie toegevoegd. Deze werd geproduceerd tot 1980 en in 1976 opgevolgd door de Lubitel 166 en later de Lubitel 166B en de Lubitel 166 Universal. De naam ‘Lubitel’ vertaalt zich ruwweg naar een combinatie van ‘hobbyist en amateur’. De Lubitel serie was een groot succes. Tussen 1949 en 1993 zijn er in totaal tussen de 4 en 5 miljoen Lubitel camera’s geproduceerd.

In 1962 werd Gomz een onderdeel van de Leningrad Optical and Mechanical Association of Enterprises, LOOMP.

In 1965 veranderde de naam opnieuw in Leningrad Optical-Mechanical Union (LOMO).

Lomo logo

Behalve de Komsomolets TLR camera en de Lubitel camera’s werden er ook andere camera’s zoals de Smena , Cosmic en de Leningrad vervaardigd in de Gomz fabriek.

Gomz (Lomo) camera’s in onze collectie:

Translate »