Gevaert

Logo Gevaert

geschiedenis

In 1890 startte de toen 22-jarige Lieven Gevaert zijn eigen atelier voor fotopapier in Antwerpen, België. Vier jaar later treed Armand Seghers toe tot het bedrijf, dat L.Gevaert & Cie wordt gedoopt.

De firma Gevaert werd 1 van de grootste producenten van lichtgevoelig materiaal ter wereld. Het assortiment omvatte naast fotopapier, glasplaten en films ook röntgenfilm en lichtgevoelig materiaal voor de wetenschap en de grafische industrie.

In 1964 fuseert Gevaert met Agfa, waarna de naam Gevaert geleidelijk naar de achtergrond verdwijnt.

Agfa-Gevaert

Hoewel Gevaert zich voor een groot deel richtte op de professionele markt voor lichtgevoelig materiaal, kwam het bedrijf ook met een serie boxcamera’s voor de beginnende amateur fotograaf. Deze camera’s werden niet door Gevaert zelf geproduceerd, maar door Hermann Wolf GmbH in Wuppertal, Duitsland. Deze camerafabrikant diende in de jaren ’50 voornamelijk als onderaannemer voor andere bekende bedrijven en produceerde lijnen van eenvoudige snapshot camera’s. De Gevabox en Gevabox I zijn door hem geproduceerd. De Gevabox II werd gemaakt door Bilora; een bekende camerafabrikant in Radevormwald, Duitsland. De Gevalux 144 werd geproduceerd door Ansco in Binghamton, New York.

Gevaert camera’s in onze collectie:

Translate »