Fototecnica

Fototecnica logo

geschiedenis

Fototecnica werd in 1946 opgericht te Turijn, Italië. De volledige serie camera’s die het bedrijf heeft geproduceerd stond bekend om de balans tussen de goede kwaliteit en de voordelige prijs.

De eerste camera’s die zij op de markt brachten waren simpele boxcamera’s zoals de Bandi. In 1948 kwamen zij, ter gelegenheid van de XXVI Fiera di Milano, met een 35mm camera genaamd Herman. Vanaf 1950 werd de Tennar geproduceerd; een folding camera. Deze kwam er in verschillende uitvoeringen zoals de Tennar, Tennar Lusso, Tennar Super en de Tennar Junior. Ze verschilden van elkaar in het type sluiter en de lens waarmee ze geleverd werden.

Op de Fiera di Milano in 1951 kwam Fototecnica met de Bakina, de Aerflex en de Rayflex.

1951 Fototecnica

In 1952 begon Fototecnica voor het Australische bedrijf Hanimex met de productie van de Eaglet; een traditionele boxcamera. De exemplaren die bestemd waren voor de export hadden ook de naam van de importeur op de voorkant, maar er zijn ook exemplaren met op de voorkant alleen de naam van de camera. Deze waren waarschijnlijk alleen bestemd voor de Italiaanse markt.

Rond dezelfde tijd werd de Filmor uitgebracht. Deze boxcamera kwam er in verschillende uitvoeringen waaronder een variant met ingebouwde flitssynchronisatie. Deze variant werd in de USA verkocht onder de naam Rayelle.

In 1955 bracht Fototecnica ter ere van de Olympische winter Spelen de Herman Olympic uit. Dit was een verbeterde versie van de eerste Herman die in 1948 werd uitgebracht. Van deze camera, die de vijf gekleurde cirkels van het Olympisch logo op de voorkant draagt, werden ook twee gelimiteerde versies gemaakt. De eerste versie is gemaakt van messing en bekleed met groen leer. De tweede versie bestaat uit slechts 10 genummerde exemplaren van 18 karaat goud en opgedragen aan persoonlijkheden uit die tijd.

Per 27 januari 1956 stopte Fototecnica met de productie van camera’s en werd het bedrijf opgeheven.

Fototecnica camera’s in onze collectie:

Translate »