
geschiedenis
Op 1 februari 1909 werd in Barmen-Rittershausen, Duitsland de metaalwarenfabriek Kürbi & Niggeloh opgericht door Wilhelm Kürbi en Carl Niggeloh. Ze fabriceerden onder andere muziekstandaards, lampenstandaards, fietsonderdelen en statieven (zoals de Biloret en Stabilo). Twee jaar later verhuisde de fabriek vanwege ruimtegebrek naar Radevormwald, Duitsland. Daar specialiseerden ze zich meer in statieven en vanaf 1935 werden er ook camera’s geproduceerd. De naam Bilora was een samenstelling van Kürbi, Niggeloh en Radevormwald.
Tussen 1935 en 1975 werden er veel camera’s gemaakt, zoals de box-serie (waaronder de Gevabox II van Gevaert, later Agfa Gevaert), de Boy-camera’s, diverse Bella-modellen (waaronder ook de Geva 66 van Gevaert), Bilomatic camera’s (ook uitgebracht als de Zeiss Ikon Ikomatic, Yashica Minipak en Revue-matic) en de minder bekende Bellina, Bonita en Radix. Vanaf de jaren ’60 werden er ook kunststof (camera)accessoires geproduceerd, wat voor die tijd vrij bijzonder was. De fabricage van camera’s stopte in 1975. Daarna werd het merk Bilora gebruikt voor camera accessoires, met name statieven.
In 1994 werd het bedrijf opgesplitst in de kunststoffabriek “Kürbi & Niggeloh Bilora GmbH” onder leiding van Joachim Lotz en Manfred Neumann, en de foto-groothandel “Kürbi – Otto Tonnes GmbH” onder leiding van Kurt Eduard Kürbi & Ernst Hartmut Reck. Beide bedrijven waren tot en met 2014 gevestigd in Radevormwald en gebruiken hetzelfde logo. De kunststoffabriek ontwikkelt en maakt (machine)onderdelen. De fotogroothandel ontwikkelde producten en liet deze produceren onder de merknaam Bilora. De foto-tak heette sinds 2013 niet langer Kürbi – Otto Tonnes GmbH, maar Bilora GmbH. Het management werd overgenomen door Carsten Reck (de zoon van Hartmut Reck) en per 1 april 2014 was het bedrijf gevestigd in Remscheid, Duitsland. In oktober 2019 moest de foto-tak van Bilora uitstel van betaling aanvragen en sinds januari 2020 bestaat het bedrijf niet meer.
Bilora camera’s in onze collectie: