Altissa

altissa-logo

geschiedenis

Eho-Altissa was een Duitse cameramaker gevestigd in Dresden. Het bedrijf werd in 1892 opgericht door Richard Knoll als “Photo Spezialhaus” en was gevestigd te Leipzig. In 1904 begon het bedrijf met het repareren en produceren van fotografische benodigdheden. In 1910 verhuisde het bedrijf naar Dresden en in 1927 werd het overgenomen door Emil Hofert en later voortgezet door Berthold Altmann.

Sinds begin jaren ’30 maakte het bedrijf boxcamera’s. De monteur Karl Heinrich Altmann ontwierp de unieke Altissa Box camera serie. De camera’s werden verkocht onder de naam van magazijnen en fotoleveranciers zoals Adina (Kaufhof), AKO, Arto, Beier, Errtee (Romain Talbot Berlijn), Fotam, Fotka (Tsjechisch), Hamaphot, Hermax, Mantel, Mono, Nebo, Rhaco, RECORD, Rilo, Staufen en Wara. In 1937 bracht het bedrijf zijn enige spiegelreflexcamera (Altiflex) uit gevolgd door de geavanceerde 35 mm zoeker cameraserie Altix in 1939.

De bedrijfsnaam werd verschillende keren gewijzigd: EHO-Kamerafabrik GmbH (1931), Amca Werk Berthold Altmann (1940) en Altissa Camera Werk (1941). In 1952 vluchtte Altissa’s eigenaar Berthold Altmann naar West-Duitsland en liet zijn bedrijf achter om te worden overgenomen door de Oost-Duitse regering. Daarmee veranderde Altissa in het staatsbedrijf “VEB Altissa Kamera Werk” met VEB als afkorting voor VolksEigener Betrieb. In 1959 word het bedrijf opgenomen in de “VEB Kamera- und Kinowerken Dresden”. Daarmee eindigde de juridische onafhankelijkheid en de naam “Altissa” werd geschrapt. De productie van camera’s werd stopgezet in 1961. Later werd een licentieproductie van de Altix VI camera’s opgestart in Sarajevo (Joegoslavië) met de originele productieapparatuur uit de verlaten Duitse fabriek.

Berthold Altmann stierf in maart 1975 in Frankfurt am Main na een langdurig ziekbed.

Altissa camera’s in onze collectie:

Translate »