Agfa

Agfa Logo 1953

geschiedenis

Agfa (Aktiengesellschaft für Anilinfabrikation) werd in 1867 opgericht te Rummelsburg (Berlijn), Duitsland door scheikundigen Paul Mendelssohn Bartholdy en Carl Alexander von Martius. Het bedrijf vervaardigde aanvankelijk kleurstoffen en beitsen, maar in 1887 betraden ze de markt voor fotochemie. In 1888 kwamen zij met de succesvolle ontwikkelaar Rodinal.

In 1910 opende Agfa in Wolfen, Duitsland de op één na grootste filmfabriek ter wereld (Kodak in Rochester, USA bleef de grootste).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verschoof de productie van fotofilm naar medische röntgenfilm, luchtfotografiefilm en cinefilm voor de veldbioscopen van de soldaten.

In 1925 was Agfa één van de bedrijven die fuseerden tot Interessen Gemeinschaft Farbenindustrie (IG Farben), een enorm bedrijf dat vele verf-, fotografische en aanverwante bedrijfstakken omvatte. Als onderdeel van de fusie verwierf Agfa de camerafabriek van Optische Anstalt A. Hch. Rietzschel GmbH in München. Deze werd omgedoopt tot Agfa Camerawerk München. Na de Tweede Wereldoorlog werd IG Farben weer opgesplitst, waarna Agfa weer onafhankelijk werd.

In 1926 werd de eerste Agfa camera geïntroduceerd; de Standard, gevolgd door de Billy in 1927. In 1928 gaf Agfa een licentie aan Ansco om zijn producten voor de Amerikaanse markt te vervaardigen. In de daaropvolgende 15 jaar werden vele modellen van de twee bedrijven verkocht onder de gezamenlijke naam Agfa Ansco.

In 1930 werd de eerste Agfa box camera voor 6 x 9 cm film geproduceerd. In de daarop volgende jaren maakte Agfa de fotografie in Duitsland ontzettend populair door de Box 44 camera te verkopen voor slechts 4 Rijksmark. De verliezen die daarmee gepaard gingen konden gemakkelijk worden terugverdiend door de verkoop van Agfa 120 film. In 1937 bracht Agfa zijn eerste camera voor 35mm film uit.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor Agfa Ansco, dat daarna zijn eigen filmproductie begon. Na de oorlog werd de samenwerking met Ansco nieuw leven in geblazen, maar nu alleen voor de camera sector. Agfa verbeterde zijn vooroorlogse camera modellen en introduceerde de nieuwe 35mm Solinette. In 1953 komt Agfa voor 100% in het bezit van Bayer. In 1954 moderniseerde Agfa zijn camera ontwerp met de Silette – serie, gevolgd door de middenformaat Automatic 66 in 1956 en de Optima in 1959. In 1964 fuseerde Agfa met de Belgische fabrikant Gevaert. De nieuwe groep krijgt de naam Agfa – Gevaert en was voor 50% in het bezit van Bayer en 50% van de holding Gevaert. In datzelfde jaar introduceerde Agfa het Rapid film systeem als antwoord op Kodak’s 126 film. In 1967 kwamen de eerste Agfa camera’s op de markt die 126 film accepteerden.

In 1968 introduceerde Agfa zijn rode sensorpunt, een rond membraan gemaakt van rode folie en omlijst met een metalen ring. Afhankelijk van het cameratype was er onder het flexibele membraan een mechanische of een elektromechanische ontspanknop verborgen. Sindsdien werd deze touchpad – achtige ontspanknop gebruikt op de meeste modellen van de fabrikant en werd het een vertrouwde functie.

Agfa logo 2017

In 1981 word Bayer weer voor 100% eigenaar van Agfa – Gevaert, waarna de productie van analoge Agfa camera’s word gestopt in 1983. In de begintijd van de digitale fotografie verkocht Agfa low-end compact camera’s onder de naam Agfa EPhoto en desktopscanners onder de naam Agfascan. In 2001 werd de productie en de ondersteuning van deze producten beëindigd. In 2004 stopte de productie van consumentenfilm, maar tot op heden produceert Agfa – Gevaert in België nog steeds industriële film voor de medische halfgeleider- en grafische persindustrie.

Agfa camera’s in onze collectie:

Translate »