Kershaw Eight-20 Penguin

De Kershaw Eight-20 Penguin is een relatief eenvoudige folding camera, gemaakt door Kershaw-Soho Ltd., te Leeds, Yorkshire, Engeland. Hij werd eind 1946 geïntroduceerd en geproduceerd tot in 1955.

Kershaw Eight-20 Penguin
Kershaw Eight-20 Penguin

De Kershaw Eight-20 Penguin heeft een metalen behuizing bedekt met zwarte craquelé verf. De lens/sluitercombinatie is gemaakt van kunststof. Veel van de onderdelen zoals de tafelstandaard, zoeker ring, opwindknop en folding frame zijn verchroomd. Op de voorkant van de lensbehuizing vind je het merk en type van de camera en er staat ook Made in England, Patent app. for Kershaw Soho (Sales) Limited. De sluitertijd kan door middel van een schuifje bovenop de lens (naast de ontspanknop) worden ingesteld op I (Instant, 1/50sec) of B (Bulb). De gekozen waarde verschijnt dan in een klein cirkeltje op de voorkant van de lens. Achter de ontspanknop vind je een schuifje om de focusafstand mee in te stellen op 2 meter, 3 meter of oneindig. De hele lens/sluitercombinatie beweegt dan naar voren voor het maken van close-ups. Onder de lens zit een plaatje waarop staat: Plaats pijl hier voordat men de camera sluit. Dit betekend dat je er goed op moet letten dat je de camera op de juiste manier sluit om schade te voorkomen. De lens/sluitercombinatie moet zich bij sluiten van de camera het dichtst bij de frontplaat bevinden en dat gebeurt door het schuifje om de focusafstand mee in te stellen op oneindig te zetten. Aan de linkerkant op de lensbehuizing vind je een schuifje om het diafragma mee in te stellen op F/11 of F/16. Bij F/16 schuift er een plaatje met een kleiner diafragma voor de lens. De zoeker is kantelbaar voor gebruik in portret- of landschapsmodus. De camera beschikt niet over een statiefaansluiting. De Kershaw Eight-20 Penguin maakt 8 foto’s van 6 x 9 cm formaat op 120mm film.

 • Cameratype: Folding camera
 • Introductie: 1946; Leeds, Yorkshire, Engeland
 • Productie: 1946 – 1955; Leeds, Yorkshire, Engeland
 • Filmtype: 120 film
 • Foto formaat: 8 foto’s van 6 x 9 cm
 • Gewicht: 490 gram
 • Lens: Doublet lens
 • Focusafstand: 2 meter – oneindig
 • Diafragma: f/11 en f/16
 • Sluiter: Leaf shutter
 • Sluitertijden: bulb, 1/50 sec
 • Viewfinder: vast, extern

Gebruiksaanwijzing Kershaw Eight-20 Penguin

Translate »
%d bloggers liken dit: