Zeiss Ikon Colora

De Zeiss Ikon Colora was 1 van de laatste eenvoudige viewfinder camera’s die uit de Zeiss fabriek te Stuttgart, Duitsland kwam. Hij werd geïntroduceerd in 1960 en geproduceerd tussen 1960 en 1962.

Zeiss Ikon Colora
Zeiss Ikon Colora voorkant

De Colora is voorzien van een stevige metalen body bekleed met zwart kunst leer en afgewerkt met een verchroomde boven- en onderkant. Hij beschikt over een Novar Anastigmat 45mm f/3.5 lens met een focusafstand van 0,9 meter tot oneindig en een diafragmabereik van f/3.5 tot f/22. De sluitertijd kan ingesteld worden op 1/30 sec, 1/60 sec, 1/125 sec, 1/250 sec en bulb. Deze instellingen zijn allemaal terug te vinden op de lensbehuizing. Daar bevind zich ook de flitssynchronisatie aansluiting. Onder de lens zit een klein hendeltje met een rood puntje. Dit is de zelfontspanner. Bovenop de camera vind je de accessoire schoen, de viewfinder (bestaande uit twee vensters gemaakt van hard plastic), de knop om de film mee terug te spoelen en de sluiterknop met daaromheen een frameteller. Hiermee stel je, tijdens het laden van de film, het maximaal aantal opnamen in en de draaiknop telt dan af bij elke opname. De camera heeft geen lichtmeter, maar op de achterkant van de body vind je wel een kleine draaiknop om de fotograaf te helpen herinneren welk type film en welke snelheid (ASA) geladen is. Op de achterkant vind je ook de hendel om de film mee door te draaien. Aan de onderkant vind je de statiefaansluiting en een knop die je in moet drukken als je de film terug wilt spoelen. De camera beschikt niet over de mogelijkheid om er een strap aan te bevestigen. Als je hem om je nek wilt hangen heb je dus een paraattas nodig. De Zeiss Ikon Colora maakt foto’s op 135 film formaat.

Zeiss Ikon Colora
Zeiss Ikon Colora achterkant
zeiss ikon colora ad
 • Cameratype: 35mm viewfinder camera
 • Introductie: 1960; Stuttgart, Duitsland
 • Productie: 1960 – 1962; Stuttgart, Duitsland
 • Filmtype: 135 film
 • Foto formaat: 24 x 36mm
 • Gewicht: 482 gram
 • Lens: Novar Anastigmat 45mm f/3.5 lens
 • Focusafstand: 0.9 meter – oneindig
 • Diafragma: f/3.5 – f/22
 • Sluiter: Pronto shutter
 • Sluitertijden: bulb, 1/30 sec, 1/60 sec, 1/125 sec & 1/250 sec
 • Viewfinder: vast, intern

In 1963 kwam er een nieuw model Colora op de markt. Deze heeft een lichtere constructie met meer plastic onderdelen en een sluiter met lagere specificaties. Dit model werd geproduceerd tot 1965.

Translate »
%d bloggers liken dit: