Vredeborch Reporter Junior II

De Reporter Junior II werd geïntroduceerd in 1955 en geproduceerd tot 1973 door Vredeborch GmbH te Nordenham, Duitsland. Dezelfde camera werd ook gemaakt onder verschillende andere namen, zoals Klimax, Bunny en Felica. Er zijn in totaal 22 modellen met verschillende namen en in verschillende kleuren geproduceerd. Met machines, die in de fabriek in Duitsland wegens dalende productieaantallen niet meer nodig waren, werden de camera’s tussen 1972 en 1985 nog volop geproduceerd in India.

Vredeborch Reporter Junior II
Reporter Junior II

De Reporter Junior II is gemaakt van een dun laagje tin bekleed met grijs kunstleer en afgewerkt met een zilverkleurige sierlijst op de boven- en onderkant van de behuizing. De achterkant van de behuizing is gebogen om de vervorming van de lens te compenseren. Hij beschikt over een 60 mm meniscuslens met de mogelijkheid de focus afstand aan te passen. Door aan het voorste geribbelde deel van de lens te draaien kun je kiezen voor de afstanden 1,5 – 3 meter, 3 – 8 meter en 8 meter – oneindig. Het diafragma kan door een schuifje rechtsboven op de lens ingesteld worden op f/8 (wolkje) of f/16 (zonnetje). Midden boven op de lens zit een schuifje om de sluitertijd in te stellen op 1/25 sec, 1/50 sec of bulb. Linksboven op de lens vind je een schuifje waarmee je een geelfilter* voor de lens kunt plaatsen. Verder beschikt de camera over een Albada zoeker, een filmtransportknop, een coldshoe, flitssynchronisatie aansluiting en een statiefaansluiting. De Reporter Junior maakt foto’s van 6 x 6 cm formaat op 120 film.

* een geelfilter word gebruikt bij zwart-wit fotografie om contrasten te verhogen en huidtinten te verbeteren.

 • Cameratype: viewfinder camera
 • Introductie: 1955; Nordenham, Duitsland
 • Productie: 1955 – 1973; Nordenham, Duitsland
 • Filmtype: 120 film
 • Foto formaat: 12 foto’s van 6 x 6 cm
 • Gewicht: 252 gram
 • Lens: 60mm meniscus lens
 • Focusafstand: 1,5 meter – oneindig
 • Diafragma: f/8 en f/16
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: 1/50 sec, 1/25 sec & bulb
 • Viewfinder: vast, extern (Albada)

Gebruiksaanwijzing Reporter Junior II

Translate »
%d bloggers liken dit: