Kodak Brownie Reflex

De Kodak Brownie Reflex werd geïntroduceerd in 1940 en geproduceerd tot 1960 door Kodak te Engeland, USA en Canada. Er werden in 20 jaar tijd verschillende varianten van het model gemaakt.

jaarfabrikantbijzonderheden
1940 – 1942Eastman Kodak Co. Rochester, USAgeen flitsaansluiting
1941 – 1952Eastman Kodak Co. Rochester, USAsynchro model; met flitsaansluiting
1946 – 1960Kodak Ltd. Londen, Engelandmet flitsaansluiting
Kodak Brownie Reflex
Kodak Brownie Reflex

Het ontwerp werd in 1940 gepatenteerd door ontwerper Henry O. Drotning als US patent D119931.

De Kodak Brownie Reflex is een pseudo TLR (TLR staat voor Twin Lens Reflex). Het lijkt alsof hij twee lenzen aan de voorzijde heeft, maar in werkelijkheid is de bovenste lens gewoon een onderdeel van de zeer eenvoudige zoeker. Hij heeft een zwarte, bakelieten behuizing met een zilverkleurige metalen boven- en onderkant. Bovenop de camera zit de grote zoeker. De camera beschikt over een fixed-focus meniscus lens met een focusafstand van 1,5 meter tot oneindig. Voor close-up opnamen was een speciale close-up lens (No. 13) verkrijgbaar. Op de frontplaat vind je de naam van de camera en rondom de lens staat waar hij geproduceerd is. Linksonder de lens zit een schuifje om te kiezen voor Bulb of Instant. De ontspanknop zit rechtsonder naast de frontplaat. Onder de frontplaat zit de flitsaansluiting en aan de onderkant van de camera vind je de statiefaansluiting. Door middel van een schuifje op de achterkant kun je de filmhouder onderin de camera ontgrendelen en de film laden. De Kodak Brownie Reflex maakt 12 foto’s van 4 x 4 cm formaat op 127 film.

 • Cameratype: pseudo TLR camera
 • Introductie: 1940; Rochester, USA
 • Productie: 1940 – 1952, Rochester, USA & 1946 – 1960; Londen, Engeland
 • Filmtype: 127 film
 • Foto formaat: 12 foto’s van 4 x 4 cm
 • Gewicht: 395 gram
 • Lens: fixed-focus meniscuslens
 • Focusafstand: 1,5 meter – oneindig
 • Diafragma: vast
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: Bulb & Instant
 • Viewfinder: vast, intern

Gebruiksaanwijzing Kodak Brownie Reflex

Translate »
%d bloggers liken dit: