Agfa Box Spezial

In 1930 kwamen de eerste Agfa box camera’s op de markt. Er werden twee modellen geïntroduceerd; de Agfa Box 54 en de Agfa Box Spezial (Box 64). De camera’s werden tot 1935 geproduceerd door Agfa Camera-Werk AG te München, Duitsland. Er zijn er ongeveer 204.000 van gemaakt.

Agfa Box Spezial
Agfa Box Spezial

De Agfa Box Spezial had (voor nog geen 2 RM meerprijs) aanzienlijk betere eigenschappen dan de Agfa Box 54. De Agfa Box Spezial is gemaakt van aluminium bekleed met zwart kunstleer en afgewerkt met een zilverkleurige sierlijst. Onder de lens zit een rood merkplaatje dat maar op een paar modellen voorkomt. Hij beschikt over een Agfa f/11 105 mm meniscuslens met de mogelijkheid de focus afstand aan te passen. Bovenop de camera zit een schuifje waarmee je kunt kiezen voor de standen: Portret (1,5 – 2,5 meter), dichtbij (2,5 – 5 meter) en veraf (5 meter – oneindig). Daarmee word de lens in een soort koker naar voren of naar achteren geschoven om de juiste focusafstand in te stellen. Het diafragma kan ingesteld worden op f/11, f/16 of f/22. De verschillende diafragma openingen zitten in een strip die je met een uittrekbaar lipje bovenop de camera met de juiste opening voor de lens plaatst. Verder beschikt de camera over twee zoekers (1 voor fotograferen in portretstand en 1 voor fotograferen in de landschapsstand), twee statiefaansluitingen en de mogelijkheid om een draadontspanner aan te sluiten. De Agfa Box Spezial maakt 8 foto’s van 6 x 9 formaat op (Agfa B2) 120 film.

Agfa Box Spezial ad
 • Cameratype: box camera
 • Introductie: 1930; München, Duitsland
 • Productie: 1930 – 1935; München, Duitsland
 • Filmtype: 120 film
 • Foto formaat: 8 foto’s van 6 x 9 cm
 • Gewicht: 500 gram
 • Lens: Agfa f/11 105mm meniscus lens
 • Focusafstand: 1,5 – 2,5 meter, 2,5 – 5 meter, 5 meter – oneindig
 • Diafragma: f/11, f/16 en f/22
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: Moment & Zeit (bulb)
 • Viewfinder: vast, intern
Translate »
%d bloggers liken dit: