Polaroid Land Automatic 100-400 series

De Polaroid Land Automatic 100-400 serie (genoemd naar uitvinder en medeoprichter van Polaroid; Edwin Land) is een serie Polaroid camera’s die begint met de Automatic Land Camera 100 en eindigt met de Automatic Land Camera 450. Ze hebben allemaal dezelfde kenmerken:

 • Opvouwbare balg
 • Automatische belichting, met een externe ‘Electric Eye’ lichtmeter naast de lens
 • Ontworpen voor de Polaroid 100 pack film

Er is een zeer grote variëteit binnen deze op het oog gelijkwaardige modellen. De beste standaard modellen zijn de 100, 250, 350 en 450. Deze hebben een metalen behuizing, uit 3 elementen bestaande glazen lenzen en sommige modellen zijn voorzien van een, door Zeiss Ikon ontworpen, gekoppelde afstandsmeter. De meeste andere modellen hebben een veel goedkopere bouwkwaliteit met plastic behuizingen en plastic lenzen. Ook ontbreekt bij veel modellen een statiefaansluiting.

Al deze modellen maken prints van 72 x 95 mm op Polaroid 100 Series pack film. Vooral de duurdere modellen kunnen zeer goede resultaten opleveren. Helaas word dit type film niet meer gemaakt. Ook zijn er veel accessoires gemaakt voor deze camera’s, waaronder portret kits, close-up kits, elektronische externe flitsers en een Polaroid Cold-Clip. Deze was bedoeld om de film op temperatuur te houden tijdens de ontwikkeling bij koud weer.


Polaroid Land Automatic modellen in onze collectie:

Polaroid Land Automatic 100

Polaroid Land Camera Automatic 100
Polaroid Land Automatic 100

De Polaroid Land Automatic 100 is het eerste model uit de serie. Deze camera introduceerde de meeste functies die gebruikelijk zouden worden bij de duurdere modellen uit de serie, zoals een metalen behuizing, de uit 3 elementen bestaande glazen lens en een lederen strap. Alleen de door Zeiss Ikon ontworpen gekoppelde afstandsmeter ontbreekt bij dit model. In plaats daarvan heeft hij een inklapbaar optisch systeem met 2 aparte vensters voor compositie en scherpstelling. In het vierkante venster (view) zie je hulplijnen voor het maken van de compositie, in het ronde venster (focus) zie je een klein rondje waarmee je de juiste focus kan bepalen. Hij heeft een 114 mm f/8.8 lens met een elektronische lichtmeter met CdS sensor naast de lens en automatisch geregelde sluiter met sluitertijden van 1/1200 tot 10 sec. De camera is voorzien van genummerde bedieningsvolgorde wat het werken met de camera gemakkelijk maakt. Om de lens zit een draairing waarmee je de belichting donkerder of lichter kunt maken. Onder de lens zit een schuifje om in te stellen of er zwart-wit of kleurenfilm word gebruikt en of je binnen, buiten, met of zonder flits gaat fotograferen. Ook zit er onder de lens een draaischijf waarmee de film speed (ISO) gekozen kan worden. Deze draaischijf is intern voorzien van een aantal ronde openingen in verschillende maten die voor de lens gedraaid worden en zo de grote van de lensopening bepalen. Verder beschikt de camera over een statief- en flitsaansluiting. De camera maakt foto’s van 72 x 95 mm op Polaroid series 100 pack film. De Polaroid Land Automatic 100 werd verkocht voor $164,95 en er zijn er meer dan 1,2 miljoen van gemaakt.

 • Cameratype: Instant camera, folding camera
 • Introductie: 1963; Cambridge, USA
 • Productie: 1963 – 1966; Cambridge, USA
 • Filmtype: Polaroid series 100 pack film
 • Foto formaat: 72 x 95 mm
 • Gewicht: 1036 gram
 • Lens: 114 mm f/8.8 lens (glas met 3 elementen)
 • Focusafstand: 1,1 meter – oneindig
 • Diafragma: f/8.8
 • Sluiter: automatisch sluitersysteem met variabele snelheid
 • Sluitertijden: 1/1200– 10 sec
 • Viewfinder: vast, extern

Gebruiksaanwijzing Polaroid Land Automatic 100


Polaroid Land Automatic 103

Polaroid Land Camera Automatic 103
Polaroid Land Automatic 103

De Polaroid Land Automatic 103 heeft een plastic body, plastic sluiter/lensbehuizing en een nylon strap. Hij is voorzien van een inklapbaar optisch systeem met 2 aparte vensters voor compositie en scherpstelling. In het vierkante venster (view) zie je hulplijnen voor het maken van de compositie, in het ronde venster (focus) zie je een klein geel vierkantje waarmee je de juiste focus kan bepalen. Hij heeft een 114 mm f/8.8 uit 3 elementen bestaande glazen lens met een elektronische lichtmeter met CdS sensor naast de lens en automatisch geregelde sluiter met sluitertijden van 1/1200 tot 10 sec. De camera is voorzien van genummerde bedieningsvolgorde wat het werken met de camera gemakkelijk maakt. Om de lens zit een draairing waarmee je de belichting donkerder of lichter kunt maken. Boven de lens zit een schuifje om in te stellen of er zwart-wit of kleurenfilm gebruikt word. Verder beschikt hij over een flitsaansluiting. De camera maakt foto’s van 72 x 95 mm op Polaroid series 100 pack film. De Polaroid Land Automatic 103 werd verkocht voor $89,95 en er zijn er ongeveer 800.000 van gemaakt.

 • Cameratype: Instant camera, folding camera
 • Introductie: 1965; Cambridge, USA
 • Productie: 1965 – 1967; Cambridge, USA
 • Filmtype: Polaroid series 100 pack film
 • Foto formaat: 72 x 95 mm
 • Gewicht: 977 gram
 • Lens: 114 mm f/8.8 lens (glas met 3 elementen)
 • Focusafstand: 1,1 meter – oneindig
 • Diafragma: f/8.8
 • Sluiter: automatisch sluitersysteem met variabele snelheid
 • Sluitertijden: 1/1200– 10 sec
 • Viewfinder: vast, extern

Gebruiksaanwijzing Polaroid Land Automatic 103


Polaroid Land Automatic 104

Polaroid Land Camera Automatic 104
Polaroid Land Automatic 104

De Polaroid Land Automatic 104 heeft een plastic body, plastic sluiter/lensbehuizing en nylon strap. Hij is voorzien van een 114 mm f/8.8 lens met een elektronische lichtmeter met CdS sensor naast de lens en automatisch geregelde sluiter met sluitertijden van 1/1200 tot 10 sec. De camera is voorzien van genummerde bedieningsvolgorde wat het werken met de camera gemakkelijk maakt. In de zoeker zie je een afstandsschaal waarmee je de focusafstand kunt regelen, hulplijnen voor het maken van portretten en een raster van diamantvormen die het afbeeldingsgebied weergeven. Om de lens zit een draairing waarmee je de belichting donkerder of lichter kunt maken. Boven de lens zit een schuifje om in te stellen of er zwart-wit of kleurenfilm gebruikt word. Verder beschikt hij over een flitsaansluiting. De camera maakt foto’s van 72 x 95 mm op Polaroid series 100 pack film. De Polaroid Land Automatic 104 werd verkocht voor $59,95 en er zijn er ongeveer 1,4 miljoen van gemaakt.

 • Cameratype: Instant camera, folding camera
 • Introductie: 1965; Cambridge, USA
 • Productie: 1965 – 1967; Cambridge, USA
 • Filmtype: Polaroid series 100 pack film
 • Foto formaat: 72 x 95 mm
 • Gewicht: 860 gram
 • Lens: 114 mm f/8.8 lens (plastic met 2 elementen)
 • Focusafstand: 1,1 meter – oneindig
 • Diafragma: f/8.8
 • Sluiter: automatisch sluitersysteem met variabele snelheid
 • Sluitertijden: 1/1200– 10 sec
 • Viewfinder: vast, extern

Gebruiksaanwijzing Polaroid Land Automatic 104


Polaroid Land Automatic 340

Polaroid Land Camera Automatic 340
Polaroid Land Automatic 340

De Polaroid Land Automatic 340 heeft een plastic body, plastic sluiter/lensbehuizing en nylon strap. Ook dit model is voorzien van een inklapbaar optisch systeem met 2 aparte vensters voor compositie en scherpstelling. In het vierkante venster (view) zie je hulplijnen voor het maken van de compositie, in het ronde venster (focus) zie je een klein geel vierkantje waarmee je de juiste focus kan bepalen. Hij heeft een 114 mm f/8.8 uit 3 elementen bestaande glazen lens met een elektronische lichtmeter met CdS sensor naast de lens en automatisch geregelde sluiter met sluitertijden van 1/1200 tot 10 sec. De camera is voorzien van genummerde bedieningsvolgorde wat het werken met de camera gemakkelijk maakt. Om de lens zit een draairing waarmee je de belichting donkerder of lichter kunt maken. Onder de lens zit een schuifje om in te stellen of er zwart-wit of kleurenfilm word gebruikt en of je binnen, buiten, met of zonder flits gaat fotograferen. Ook zit er onder de lens een draaischijf waarmee de film speed (ISO) gekozen kan worden. Deze draaischijf is intern voorzien van een aantal ronde openingen in verschillende maten die voor de lens gedraaid worden en zo de grote van de lensopening bepalen. Verder beschikt hij over een flitsaansluiting en een ingebouwde mechanische ontwikkelingstimer. De camera maakt foto’s van 72 x 95 mm op Polaroid series 100 pack film. De Polaroid Land Automatic 340 werd verkocht voor $99,95 en er zijn er ongeveer 600.000 van gemaakt.

 • Cameratype: Instant camera, folding camera
 • Introductie: 1969; Cambridge, USA
 • Productie: 1969 – 1971; Cambridge, USA
 • Filmtype: Polaroid series 100 pack film
 • Foto formaat: 72 x 95 mm
 • Gewicht: 944 gram
 • Lens: 114 mm f/8.8 lens (glas met 3 elementen)
 • Focusafstand: 1,1 meter – oneindig
 • Diafragma: f/8.8
 • Sluiter: automatisch sluitersysteem met variabele snelheid
 • Sluitertijden: 1/1200– 10 sec
 • Viewfinder: vast, extern

Gebruiksaanwijzing Polaroid Land Automatic 340

Translate »
%d bloggers liken dit: