Kodak Six-20 Brownie Special

De Kodak Six-20 Brownie Special werd geïntroduceerd in 1938. Hij werd van september 1938 tot oktober 1942 geproduceerd door Kodak te Rochester, USA. De camera werd ontworpen door Walter Dorwin Teague , die ook de Kodak Bantam heeft ontworpen.

Kodak Six-20 Brownie Special
Kodak Six-20 Brownie Special

De Kodak Six-20 Brownie Special is een simpele box camera, gemaakt van plaatstaal bekleed met zwart kunstleer. Hij beschikt over een simpele meniscuslens en een vast diafragma. Onder de lens bevind zich een schuifje waarmee de focusafstand ingesteld kan worden op 5 – 10 feet of 10 feet – oneindig. Bij het wijzigen van deze instelling word er niet met de lens ingezoomd, maar wordt bij de afstand 5 – 10 feet intern een close-up lens voor de opnamelens geplaatst. De camera beschikt over een vaste sluitertijd, langere belichtingen zijn mogelijk via de bulb-modus. Deze kan worden geactiveerd door een klein schuifje naast de lens, gemarkeerd met I en T (bulb). De sluiter word pas weer gesloten nadat de ontspanknop voor de tweede keer word ingedrukt. De trapeziumvormige body heeft een gebogen achterkant, een optische zoeker bovenop de camera, een statiefaansluiting en een uitklapbaar voetje om de camera staand in de portretstand te kunnen gebruiken. Om de ontspanknop zit een vergrendelingsschuifje om dubbele belichting te voorkomen. De Kodak Six-20 Brownie Special werd vervangen door de Kodak Six-20 Flash Brownie. Dit was dezelfde camera, maar dan met flitssynchronisatie.

Kodak-Six20-Six16-Brownie-Special
 • Cameratype: box camera
 • Introductie: 1938; Rochester, USA
 • Productie: september 1938 – oktober 1942; Rochester, USA
 • Filmtype: 620 film
 • Foto formaat: 8 foto’s van 6 x 9 cm
 • Gewicht: 517 gram
 • Lens:  meniscuslens
 • Focusafstand: 1,5 – 3 meter (5-10 feet), 3 meter – oneindig (10 feet – infinity)
 • Diafragma: vast
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: Time & Instant
 • Viewfinder: vast, extern

Gebruiksaanwijzing Kodak Six-20 Brownie Special

Translate »
%d bloggers liken dit: