Fototecnica Filmor

Hoewel de Filmor de meest voorkomende camera is uit de productie van Fototecnica is er vrij weinig informatie over te vinden. Hij kwam op de markt omstreeks 1953 en werd geproduceerd tot 1954.

Fototecnica Filmor
Fototecnica Filmor

De Filmor is een eenvoudige, zwartgekleurde, metalen boxcamera. Hij beschikt over een fixed-focus Achromat f/11 lens. Met een schuifje rechts naast de lens kun je de sluitertijd instellen op I (1/60 sec) of T (bulb). Hij maakt foto’s van 6 x 9 cm formaat en is geschikt voor 120 film. De camera heeft veel weg van een ander model uit de Fototecnica fabriek, namelijk de Eaglet. Deze camera werd geproduceerd voor het Australische bedrijf Hanimex. De Filmor werd in verschillende variaties uitgebracht. Zo is er een model met een draaibare reflex zoeker op de voorkant van de camera en een model met een zoeker op ooghoogte die bovenop de camera is geplaatst. Ook de metalen frontplaat kan verschillen. Het ene model heeft een effen zilverkleurige frontplaat (zoals de Eaglet) en het andere heeft een gestreepte Art Deco frontplaat (zie foto). Er is ook een Filmor met een gesynchroniseerde flitsaansluiting, accessoire aansluiting en statiefaansluiting. Deze werd op de Amerikaanse markt verkocht onder de naam Rayelle.

 • Cameratype: box camera
 • Introductie: 1953; Turijn, Italië
 • Productie: 1953 – 1954; Turijn, Italië
 • Filmtype: 120 film
 • Foto formaat: 8 foto’s van 6 x 9 cm
 • Gewicht: 438 gram
 • Lens: fixed- focus Achromat f/11 lens
 • Focusafstand: 
 • Diafragma: f/11
 • Sluiter: guillotine
 • Sluitertijden: bulb, 1/60 sec
 • Viewfinder: vast, extern
Translate »
%d bloggers liken dit: