Zeiss Ikon Box Tengor II 56/2

De originele Box Tengor camera’s werden vanaf begin jaren ’20 gemaakt door Goerz, een camera fabrikant in Berlijn. Na de inflatiecrisis, die in de jaren twintig in Duitsland plaatsvond, besloten sommige industriële bedrijven samen te gaan om sterker te worden. De optische fabrikant Carl Zeiss uit Jena besloot zich in 1926 bij vier van de toonaangevende Duitse cameramakers (Goerz, Ica, Ernemann en Contessa-Nettel) aan te sluiten. Zij werden samen Zeiss Ikon. Hoewel het hoofdkantoor van Zeiss Ikon was gevestigd in Dresden, werden de voormalige fabrieken van Goerz in Berlijn na de fusie nog steeds gebruikt door Zeiss Ikon. Hier werden onder andere de Box Tengor camera’s gebouwd. Vanaf 1926 werden de voorgaande Goerz Box Tengors verkocht onder de naam Zeiss Ikon. In november 1928 bracht Zeiss Ikon een aantal nieuw ontworpen en verbeterde Box Tengors uit, waarmee de zogenaamde 54 serie werd gestart waar ook de Box Tengor 54/2 onder valt. In 1932 vernieuwde Zeiss Ikon de Box Tengor 54/2 opnieuw. Hij werd voorzien van een zeshoekige lensplaat waarin ook de instellingen voor de focusafstand en het diafragma te vinden zijn. Dit model werd geproduceerd tot 1938. In maart 1938 verscheen er weer een verbeterde versie van de Box Tengor, ook wel de Box Tengor II genoemd. De voorkant van de camera werd voorzien van afgeronde chromen vormen en er werd een systeem om dubbele belichting te voorkomen ingebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1950 de productie van de Box Tengor hervat in de fabriek in Stuttgart. De Box Tengor II 56/2 (het laatste model uit de Box Tengor serie) werd op de markt gebracht in 1951 en geproduceerd tot maart 1956.

Zeiss Ikon Box Tengor 56/2
Zeiss Ikon Box Tengor II 56/2

De Zeiss Ikon Box Tengor II 56/2 heeft een metalen behuizing die is afgewerkt met kunstleer. Hij beschikt over een fixed-focus Goerz Frontar Archromat 105 mm 1:9 lens. Onder de lens bevind zich een schuifje waarmee het diafragma ingesteld kan worden op f/9, f/11 of f/16. Boven de lens bevind zich een schuifje waarmee de focusafstand ingesteld kan worden op 1-2 meter, 2-8 meter of 8 meter-oneindig. In tegenstelling tot de meeste focuscamera’s word er bij het wijzigen van deze instelling niet met de lens ingezoomd, maar wordt bij de afstanden 1-2 meter en 2-8 meter, intern 1 van de 2 close-up lenzen voor de opnamelens geplaatst. De vernieuwde ontspanknop bevind zich aan de zijkant van de camera. De camera beschikt over een vaste sluitertijd van 1/30 sec, langere belichtingen zijn mogelijk via de bulb-modus. Deze kan worden geactiveerd door een klein schuifje aan de linkerkant van de camera, gemarkeerd met M (1/30) en T (bulb). De sluiter blijft open zolang de ontspanknop ingedrukt word. Naast de ontspanknop zit een kleine slider waarmee de ontspanknop gelocked kan worden om per ongeluk afdrukken te voorkomen. Ook beschikt de camera over een functie om dubbele belichting te voorkomen. Rechtsboven op de camera zit een klein rechthoekig venstertje. Als het venstertje wit is kun je geen foto maken; je moet dan eerst de film doordraaien met de grote knop tot het venstertje rood word. Na het indrukken van de ontspanknop veranderd het venstertje weer naar wit en word de sluiter weer gelocked. De camera heeft twee zoekers; 1 voor fotograferen in portretstand en 1 voor fotograferen in de landschapsstand. Ook beschikt hij over twee statiefaansluitingen, de mogelijkheid om een draadontspanner aan te sluiten en een flitscontact. De Zeiss Ikon Box Tengor II 56/2 maakt 8 foto’s van 6 x 9 cm formaat op 120 film.

 • Cameratype: box camera
 • Introductie: 1951; Stuttgart, Duitsland
 • Productie: 1951 – 1956; Stuttgart, Duitsland
 • Filmtype: 120 film
 • Foto formaat: 8 foto’s van 6 x 9 cm
 • Gewicht: 588 gram
 • Lens: Goerz Frontar Archromat 105 mm 1:9 lens
 • Focusafstand: 1 – 2 meter, 2 – 8 meter, 8 meter – oneindig
 • Diafragma: f/9, f/11 en f/16
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: bulb, 1/30 sec
 • Viewfinder: vast, intern

Gebruiksaanwijzing Zeiss Ikon Box Tengor II 56/2

Translate »
%d bloggers liken dit: