Zeiss Ikon Box Tengor 54/2

De originele Box Tengor camera’s werden vanaf begin jaren ’20 gemaakt door Goerz, een camera fabrikant in Berlijn. Na de inflatiecrisis, die in de jaren twintig in Duitsland plaatsvond, besloten sommige industriële bedrijven samen te gaan om sterker te worden. De optische fabrikant Carl Zeiss uit Jena besloot zich in 1926 bij vier van de toonaangevende Duitse cameramakers (Goerz, Ica, Ernemann en Contessa-Nettel) aan te sluiten. Zij werden samen Zeiss Ikon. Hoewel het hoofdkantoor van Zeiss Ikon was gevestigd in Dresden, werden de voormalige fabrieken van Goerz in Berlijn na de fusie nog steeds gebruikt door Zeiss Ikon. Hier werden onder andere de Box Tengor camera’s gebouwd. Vanaf 1926 werden de voorgaande Goerz Box Tengors verkocht onder de naam Zeiss Ikon. In november 1928 bracht Zeiss Ikon een aantal nieuw ontworpen en verbeterde Box Tengors uit, waarmee de zogenaamde 54 serie werd gestart waar ook de Box Tengor 54/2 onder valt. In 1932 vernieuwde Zeiss Ikon de Box Tengor 54/2 opnieuw. Hij werd voorzien van een zeshoekige lensplaat waarin ook de instellingen voor de focusafstand en het diafragma te vinden zijn. Dit model werd geproduceerd tot 1938.

Zeiss Ikon Box Tengor 54/2
Zeiss Ikon Box Tengor 54/2

Van de Zeiss Ikon Box Tengor 54/2 zijn veel varianten met kleine verschillen te vinden. Bij modellen van 1933 en later is een deel van de handgreep wat verder naar voren geplaatst, waardoor de voor- en achterkant van de camera met elkaar verbonden blijven bij het openen van de box. Op de achterkant van de camera zit een klein rond rood venster waarin het aantal belichtingen te zien is. Bij de modellen vanaf 1934 kun je dit venster afdekken d.m.v. een schuifje. Ook zijn er tijdens de productie bijvoorbeeld veranderingen aangebracht in de focusafstand en de diafragmawaarden. De meest voorkomende versie staat dikgedrukt in de tabellen hieronder.

focusafstand1,5 meter / 4 meter / oneindig1-2 meter / 2-5 meter / 5 meter-oneindig1-2 meter / 2-8 meter / 8 meter – oneindig3-6 feet / 6-20 feet / 20 feet – oneindig
diafragmaf/11 – f/18 – f/25f/11 – f/16 – f/22f/11 – f/16 – f/22f/11 – f/16 – f/22

Het model dat wij in de collectie hebben is voorzien van een niet afsluitbaar rood venster, de nieuwe handgreep, diafragma f/11 – f/16 en f/22 en de focusafstand word aangegeven in feet i.p.v. in meters. Dat betekend dat onze versie in 1933 is gemaakt en bedoeld was voor de export naar bijvoorbeeld Australië of Nieuw-Zeeland.

De Zeiss Ikon Box Tengor 54/2 heeft een metalen behuizing die is afgewerkt met kunstleer. Hij beschikt over een fixed-focus Goerz Frontar 110 mm f/11 lens. Onder de lens bevind zich een schuifje waarmee het diafragma ingesteld kan worden op f/11, f/16 of f/22. Boven de lens bevind zich een schuifje waarmee de focusafstand ingesteld kan worden op 3-6 feet, 6-20 feet of 20 feet-oneindig. In tegenstelling tot de meeste focuscamera’s word er bij het wijzigen van deze instelling niet met de lens ingezoomd, maar wordt bij de afstanden 3-6 feet en 6-20 feet, intern 1 van de 2 close-up lenzen voor de opnamelens geplaatst. De ontspanknop bevind zich aan de zijkant van de camera. De camera beschikt over een vaste sluitertijd van 1/25 sec, langere belichtingen zijn mogelijk via de bulb-modus. Deze kan worden geactiveerd door een klein lipje boven de ontspanknop (gemarkeerd met de letter T) uit te trekken. Naast de ontspanknop zit een kleine slider die ervoor zorgt dat de knop niet per ongeluk kan worden ingedrukt en die ook de ontspanknop naar beneden houd tijdens de bulb opnamen. De camera heeft twee zoekers; 1 voor fotograferen in portretstand en 1 voor fotograferen in de landschapsstand. Ook beschikt hij over twee statiefaansluitingen en de mogelijkheid om een draadontspanner aan te sluiten. De Zeiss Ikon Box Tengor 54/2 maakt 8 foto’s van 6 x 9 cm formaat op 120 film.

 • Cameratype: box camera
 • Introductie: 1932; Dresden, Duitsland
 • Productie: 1932 – 1938; Dresden, Duitsland
 • Filmtype: 120 film
 • Foto formaat: 8 foto’s van 6 x 9 cm
 • Gewicht: 530 gram
 • Lens: Goerz Frontar 110 mm f/11 lens
 • Focusafstand: 1 – 2 meter, 2 – 8 meter en 8 meter – oneindig (bij ons exemplaar aangegeven in feet)
 • Diafragma: f/11, f/16 en f/22
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: bulb, 1/25 sec
 • Viewfinder: vast, intern

Gebruiksaanwijzing Zeiss Ikon Box Tengor 54/2

Translate »
%d bloggers liken dit: