Agfa Clack

De Agfa Clack (genoemd naar zijn karakteristieke sluitergeluid) werd in 1954 geïntroduceerd en geproduceerd tot 1965 door Agfa Camera-Werk AG te München, Duitsland. Het is een simpele camera die was gericht op de massa markt. Er zijn er in totaal ongeveer 1,65 miljoen van geproduceerd. Dat is meer dan van alle andere Agfa box camera’s tezamen. In Amerika werd de Agfa Clack verkocht onder de naam Agfa Weekender.

Agfa Clack
Agfa Clack zonder ingebouwd geelfilter
Agfa Clack
Agfa Clack met ingebouwd geelfilter

Er zijn zeker drie verschillende varianten van deze camera. Je kunt ze herkennen aan de inscriptie onder de lens. Op de ene staat “Agfa Camera-Werk AG Munchen Germany” en op de andere staat alleen “made in Germany”. Ook is op de eerste variant het plaatje van de zon bij de diafragma instellingen kleurloos, terwijl het bij de andere variant geel is, wat ook aangeeft dat die variant beschikt over een ingebouwd geelfilter. Een derde variant heeft ook de naam “Agfa Camera-Werk AG Munchen Germany” onder de lens staan, maar daarbij is het plaatje bij de diafragma instellingen vervangen door 2 in grootte van elkaar verschillende cirkels. Wij hebben 2 van de 3 verschillende modellen in de collectie.

De Agfa Clack is een zeer eenvoudig vormgegeven camera. De eerste modellen hadden een metalen behuizing, latere modellen waren gemaakt van plastic, beide afgewerkt met kunstleer. Bovenop de camera zit een kleine zoeker die bestaat uit een plastic lens en een oculair. De Clack is voorzien van een 95mm meniscus lens met ingebouwde close-uplens voor focus van 1 tot 3 meter. Aan de zijkant van de lens zit een schuifje om het diafragma in te stellen op f/11 of f/16 (dit word weergegeven door een wolkje of een zonnetje). Sommige modellen zijn voorzien van een ingebouwd geelfilter* en hebben maar één diafragma instelling (f/11). Voor de modellen zonder dit ingebouwde filter was een los geelfilter verkrijgbaar. De diafragma openingen, close-up lens en het geelfilter zijn geplaatst in een soort draaischijf die met het verschuiven van het diafragma knopje voor de sluiter draait. Boven de ontspanhendel zit een schuifje om de sluitertijd in te stellen op B (Bulb) of M (1/35sec). De Agfa Clack is voorzien van een statiefaansluiting en de mogelijkheid om een draadontspanner aan te sluiten. De beste eigenschap is het gebogen filmvlak. Er zit geen drukplaat achter in de camera; de film mag niet worden afgevlakt. De camerabody is van bovenaf gezien ovaal en de film wordt rond de gebogen achterkant van de camera geleid om maximale scherpte te creëren: een intelligente oplossing om een ​​goedkope camera van behoorlijke kwaliteit te maken. Hij maakt foto’s van 6 x 9 cm formaat en is geschikt voor 120 film.

* een geelfilter word gebruikt bij zwart-wit fotografie om contrasten te verhogen en huidtinten te verbeteren.

De Agfa Clibo is een flitser die speciaal is gemaakt voor gebruik met de Agfa Clack en de Agfa Click modellen. Hij werkt met PF1 lampjes en een 22,5 V batterij.

Agfa Clack
Agfa Clack met Clibo flitser

Agfa Clack Salesbrochure

agfa clack advertisement
 • Cameratype: viewfinder camera
 • Introductie: 1954; Berlijn, Duitsland
 • Productie: 1954 – 1965; Berlijn, Duitsland
 • Filmtype: 120 film
 • Foto formaat: 8 foto’s van 6 x 9 cm
 • Gewicht: 327 gram
 • Lens: Agfa 95mm fixed-focus meniscus lens met ingebouwde close-uplens
 • Focusafstand: 3 meter – oneindig
 • Diafragma: f/11 (bewolkt) en f/16 (zonnig)
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: bulb, 1/35 sec
 • Viewfinder: vast, extern

Gebruiksaanwijzing Agfa Clack

Translate »
%d bloggers liken dit: