Lubitel 2

De Lubitel 2 werd in 1955 geïntroduceerd door Gomz te Leningrad (St. Petersburg), USSR. Dit was een herontwerp van de eerste Lubitel en er werd een zelfontspanner en flitssynchronisatie toegevoegd. De Lubitel 2 werd geproduceerd van 1955 tot 1980 en er werden er ongeveer 2,2 miljoen van gemaakt.

Lubitel 2
Lubitel 2

De Lubitel 2 is een TLR camera gemaakt van bakeliet. De zoeker op de bovenkant van de camera en de focusringen zijn gemaakt van metaal. De zoeker bestaat uit de lens, spiegel, matglas en inklapbare kap met een vergrootglas. Als de zoeker is opengeklapt kun je kiezen om hem als sportzoeker te gebruiken of te focussen via het matglas. De lens in de zoeker heeft een kleine, ronde, matte vlek om exact te kunnen scherpstellen. Een klein ingebouwd, uitklapbaar vergrootglas helpt daarbij. Op de voorkant van de camera vind je twee lenzen. De bovenste lens is de kijklens en de onderste lens is de opnamelens. Deze staan met elkaar in verbinding door 2 tandwielen. Dit zorgt ervoor dat ze tegelijkertijd kunnen worden scherp gesteld. De kijklens is een 60mm f/2.8 lens en de opnamelens is een coated T-22 (Tripled) 75mm f/4.5 anastigmat lens. Met de kijklens kun je de focusafstand instellen op 1,4 – 2 – 2,8 – 4 – 5,6 – 8 – 11 meter of oneindig. Om de opnamelens zit een ring waarmee je de sluitertijd kunt instellen op 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250 sec of bulb. Onder de lens zit een schuifje om het diafragma in te stellen op f/4.5 – f/5.6 – f/8 – f/11 – f/16 of f/22 en een schuifje om de zelfontspanner te activeren. De camera beschikt over flitssynchronisatie en de mogelijkheid om een draadontspanner aan te sluiten. Aan de zijkant van de camera vind je een filterhouder. Hij maakt foto’s van 6 x 6 cm formaat en is geschikt voor 120 film.

Tijdens de 25-jarige productie van de Lubitel 2 werden er steeds subtiele veranderingen toegevoegd zoals bijvoorbeeld aan het logo. Zo werden er Lubitel 2 camera’s geproduceerd met Latijnse of Cyrillische logo’s en werd het lettertype door de jaren heen steeds een klein beetje veranderd. Ook waren er veranderingen in de textuur van het bakeliet, de statiefaansluiting en de tekst op de filterhouder. Ook werd in 1959 de ZT-5 sluiter vervangen door de ZT-8 sluiter, waardoor de sluitertijden iets korter werden. Ons model is voorzien van de ZT-8 sluiter, heeft een 3/8 statiefaansluiting en heeft geen logo op de klep van de zoeker; dat betekend dat dit model de derde versie is van de Lubitel 2 die na 1965 door Lomo is geproduceerd en waarschijnlijk geclassificeerd kan worden als PK1415.

Lubitel 2 ad
 • Cameratype: TLR camera
 • Introductie: 1955; Leningrad, USSR
 • Productie: 1955 – 1980; Leningrad, USSR
 • Filmtype: 120 film
 • Foto formaat: 12 foto’s van 6 x 6 cm
 • Gewicht: 570 gram
 • Lens: T-22 75mm f/4.5 anastigmat lens
 • Focusafstand: 1,4 meter – oneindig
 • Diafragma: f/4.5 tot f/22
 • Sluiter: ZT-8 leaf shutter
 • Sluitertijden: 1/15 sec tot 1/250 sec en bulb
 • Viewfinder: vast, intern

Gebruiksaanwijzing Lubitel 2

Translate »
%d bloggers liken dit: