Nedinsco Primo

De Nedinsco Primo werd in April 1958 geïntroduceerd en geproduceerd door Nedinsco te Venlo, Nederland. Het was de eerste Hollandse kleinbeeldcamera. Deze camera werd aanbevolen aan beginners en jongeren voor wie de kleinbeeldfotografie, door de lage prijs, binnen handbereik kwam. De Primo kostte ƒ 59,50 en was daarmee de goedkoopste kleinbeeldcamera op de Nederlandse markt.

De Primo was een verbeterde versie van de Steinette van Steiner Optik Bayreuth. De eerste productie van 100 exemplaren was voorzien van een flitshouder die in het midden bovenop de camera was geplaatst. Bij latere modellen werd de flitshouder iets verzonken en verplaatst naar links. Een aantal Primo camera’s werd voorzien van een Futura 1:3.5 45mm lens, omdat Nedinsco bij aanvang van de productie nog geen eigen lens had ontwikkeld. Ook de lensnummers verschenen pas bij latere producties evenals een variant met grijze bekleding i.p.v. zwart. Er zijn tussen 1958 en 1962 in totaal 12000 Primo camera’s geproduceerd.

De Primo heeft een metalen behuizing die is bekleed met zwart of grijs kunstleer. De camera is vrij compact, maar door de vrij forse lens ombouw is er weinig ruimte om de camera goed vast te kunnen houden. De ontspanknop is lang en dun en het is dus niet eenvoudig de camera goed stil te houden tijdens het afdrukken. De Primo is voorzien van een 45mm lens. De focusafstand is door middel van een ring voorop de lens in te stellen op 1,2 – 1,3 – 1,5 – 1,7 – 2 – 2,5 – 3 – 4 – 5 – 8 – 15 meter of oneindig. Daarboven zit een iets grotere ring om de sluitertijd in te stellen op 1/25, 1/50, 1/100, 1/200 sec of bulb. Bovenop de lens zit een schuifje om het diafragma in te stellen op f/3.5 – f/4.5 – f/5.6 – f/8 – f/11 of f/16. Rechts naast de ontspanknop zit de filmtransportknop met instelbare opnameteller en automatische blokkering tegen dubbelopnames. De Primo beschikt over een flitshouder en een aansluiting voor een flitskabel. Het laden van de film gaat via de onderkant van de camera. De achterkant kan niet worden opengeklapt. De Nedinsco Primo maakt 36 foto’s van 24 x 36 mm formaat op 35mm film.

 • Cameratype: viewfinder camera
 • Introductie: 1958; Venlo, Nederland
 • Productie: 1958 – 1962; Venlo, Nederland
 • Filmtype: 35mm film
 • Foto formaat: 36 foto’s van 24 x 36 mm
 • Gewicht: 364 gram
 • Lens: Nedinsco Venlo 1:3.5 45mm lens
 • Focusafstand: 1,2 meter – oneindig
 • Diafragma: f/3.5 tot f/16
 • Sluiter: leaf shutter
 • Sluitertijden: 1/25 sec tot 1/200 sec, bulb
 • Viewfinder: vast, intern
Translate »
%d bloggers liken dit: