Polaroid SX-70 / SX-70 Alpha

Polaroid oprichter Edwin H. Land introduceerde de Polaroid SX-70 camera op een jaarvergadering van het bedrijf in April 1972. Op het podium haalde hij een opgevouwen SX-70 uit zijn jaszak en nam in 10 seconden 5 foto’s die automatisch werden uitgeworpen en snel werden ontwikkeld (volledig binnen 10 minuten) zonder chemische resten. Dit was onmogelijk met eerdere Polaroid Land camera’s waarbij je de film handmatig uit de camera moest verwijderen en de ontwikkelprocedure veel complexer was en langer duurde.

Polaroid SX-70
Polaroid SX-70

De SX-70 bevatte veel geavanceerde ontwerpelementen. Zo beschikt hij maar liefst over 3 spiegels om het licht naar de zoeker te brengen. Het is daarmee de eerste instant spiegelreflex camera.

sx70-light

Hij heeft een inklapbaar body ontwerp, een 4-elementen 116 mm f/8 glazen lens en een automatisch belichtingssysteem. De camera maakt handmatige scherpstelling mogelijk vanaf een afstand van 26,4 cm en heeft een sluitertijd bereik van 1/175 sec. tot meer dan 10 seconden. Alle modellen waren voorzien van een elektronisch gestuurde flitser aansluiting aan de bovenkant van de camera voor het bevestigen van een 10-voudige flitslamp unit. Er waren verschillende modellen van de SX-70, hoewel ze allemaal hetzelfde basisontwerp hadden. Zo werd aan latere modellen bijvoorbeeld een afstandsmeter prisma met gesplitst beeld toegevoegd om het scherpstellen makkelijker te maken. De behuizing was gemaakt van met glas gevuld polysulfon, een stijve kunststof die was bedekt met een dunne laag koper-nikkel-chroom legering om een metaalachtig uiterlijk te creëren. De boven-en onderkant van de camera werden afgewerkt met een laagje lederen bekleding.

Polaroid SX-70 & SX-70 Alpha
Polaroid SX-70 & SX-70 Alpha

In 1977 kwam de Polaroid SX-70 Alpha uit. Deze versie had wat kleine verbeteringen ten opzichte van het vorige model, namelijk een afstandsschaal op de lens, een statief aansluiting op de onderkant en de mogelijkheid om een draagriem aan de camera te bevestigen.

Polaroid SX-70 Alpha
Polaroid SX-70 Alpha

Hoewel de camera niet goedkoop was, was de SX-70 wel populair in de jaren ’70. Voor de Polaroid SX-70 serie was een grote hoeveelheid unieke accessoires beschikbaar, zoals:

 • Telelens: een teleconverter die een effectieve 1,5 x conversie gaf (naar 174 mm)
 • Close-Up kit: een set macro lenzen in combinatie met flitsadapters/ diffusers
 • Zelfontspanner: deze kon op de zijkant van de camera worden geklikt
 • Externe flitser: deze werden door meerdere fabrikanten gemaakt in verschillende modellen
 • Statiefadapter: veel eerdere modellen van de SX-70 hadden geen ingebouwde statiefbevestiging.
Polaroid SX-70 ad

Om de camera van stroom te voorzien zat er een ingebouwde batterij in elke film cartridge. Dit zorgde ervoor dat de camera stroom kreeg zolang er film in zat. Polaroid SX-70 film werd voor het laatst gefabriceerd in december 2005 en was in maart 2006 uitverkocht. Nadat Polaroid in 2008 stopte met de productie van instant film, begon The Impossible Project (nu Polaroid Originals) in Enschede, Nederland met het produceren van een nieuwe lijn film voor de SX-70.

Polaroid SX-70 gebruiksaanwijzing

The world of SX-70

 • Cameratype: Folding SLR instant camera
 • Introductie: 1972; Cambridge, USA
 • Productie: 1972 – 1981; Cambridge, USA
 • Filmtype: Polaroid Originals SX-70 film
 • Foto formaat: 108 x 88 mm, waarvan 77 x 77 mm bedrukt werd
 • Gewicht: 680 gram
 • Lens: 4-elementen 116 mm f/8 glazen lens
 • Focusafstand: 26,4 cm – oneindig
 • Diafragma: f/8 – f/22
 • Sluiter: automatisch sluitersysteem met variabele snelheid/diafragma
 • Sluitertijden: >10 – 1/175 sec
 • Viewfinder: vast, extern
Translate »
%d bloggers liken dit: