Gevaert Gevabox (6×6)

De Gevabox werd geïntroduceerd in 1950 en gemaakt voor Gevaert door Hermann Wolf GmbH in Wuppertal, Duitsland. Deze produceerde dezelfde camera overigens ook onder de naam Adox 66. Dit ten behoeve van de firma Adox, één van de concurrenten van Gevaert. De Gevabox is maar kort in productie geweest; in 1951 werd hij opgevolgd door de Gevabox 6×9.

Gevabox
Gevabox 6 x 6

De Gevabox is een eenvoudige, bakelieten boxcamera. Wat opvalt zijn de witte details op de camera. Hij beschikt over een eenvoudige f/8 meniscuslens die gedraaid kan worden om scherp te stellen op 1,5 – 3 meter, 4 – 6 meter of 7 meter tot oneindig. Het knopje rechts naast de lens is om het diafragma in te stellen op f/16 of f/8. Het knopje links naast de lens is om de sluitertijd in te stellen op moment (1/50 sec) of bulb. Hij maakt foto’s van 6 x 6 cm formaat en is geschikt voor 120 film.

 • Cameratype: box camera
 • Introductie: 1950; Wuppertal, Duitsland
 • Productie: 1950 – 1951; Wuppertal, Duitsland
 • Filmtype: 120 film
 • Foto formaat: 12 foto’s van 6 x 6 cm
 • Gewicht:  391 gram
 • Lens: draaibare f/8 meniscuslens
 • Focusafstand: 1,5 meter – oneindig
 • Diafragma: f/8 en f/16
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: bulb, 1/50 sec
 • Viewfinder: vast, intern
Translate »
%d bloggers liken dit: