Zeiss Ikon Baby Box Tengor 54/18

De originele Box Tengor camera’s werden vanaf begin jaren ’20 gemaakt door Goerz, een camera fabrikant in Berlijn. Na de inflatiecrisis, die in de jaren twintig in Duitsland plaatsvond, besloten sommige industriële bedrijven samen te gaan om sterker te worden. De optische fabrikant Carl Zeiss uit Jena besloot zich in 1926 bij vier van de toonaangevende Duitse cameramakers (Goerz, Ica, Ernemann en Contessa-Nettel) aan te sluiten. Zij werden samen Zeiss Ikon. Hoewel het hoofdkantoor van Zeiss Ikon was gevestigd in Dresden, werden de voormalige fabrieken van Goerz in Berlijn na de fusie nog steeds gebruikt door Zeiss Ikon. Hier werden onder andere de Box Tengor camera’s gebouwd. Vanaf 1926 werden de voorgaande Goerz Box Tengors verkocht onder de naam Zeiss Ikon. In november 1928 bracht Zeiss Ikon een aantal nieuw ontworpen en verbeterde Box Tengors uit, waarmee de zogenaamde 54 serie werd gestart. In 1930 werd de Zeiss Ikon Baby Box Tengor 54/18 geïntroduceerd.

Zeiss Ikon Baby Box Tengor 54/18
Zeiss Ikon Baby Box Tengor 54/18

De kleine Box Tengor werd niet zo goed ontvangen door de cameradealers. Wie zou zo’n kleine en simpele camera kopen? Zeiss Ikon legde uit dat de camera gericht was op kinderen en jongeren, want hij was ontworpen om zonder enige moeite te fotograferen. Terwijl andere 127 camera’s gewoonlijk 8 opnamen van 4 x 6,5 cm maakten, maakte de Baby Box 16 opnamen van 3 x 4 cm op 1 enkele 127 film rol. Dit zorgde ervoor dat het de goedkoopste film werd. Alles was zo ingesteld dat de jonge fotograaf zich geen zorgen hoefde te maken over instellingen en verspilling van film. Het was zo’n succes dat andere camera fabrikanten ook kleine box camera’s gingen maken.

Het exemplaar wat wij hebben is een vroege versie van de Zeiss Ikon Baby Box. Dit kun je zien aan de ontbrekende zeshoekige lensplaat. Deze werd namelijk pas in 1931 geïntroduceerd. Bij de vroege versie is de tekst ‘Zeiss Ikon’ onder de lens in het leer gestanst en achter op de camera vind je de tekst ‘Box Tengor’ eveneens in het leer gestanst. Bij de nieuwere modellen staat de tekst ‘Baby-Box’ gegraveerd op het voorpaneel. Rond 1931 werd er ook een veiligheidsmechanisme ingebouwd waardoor de sluiter niet kon afgaan als de draadzoeker niet omhoog was getrokken.

camerayearsize (cm)filmlensnotes
Baby Box Tengor 54/1819303 x 4127 (A8)Frontar 50mm f/11no hexagon
Baby Box Tengor 54/1819313 x 4127 (A8)Frontar 50mm f/11with hexagon
Baby Box Tengor 54/18E1930/19313 x 4127 (A8)Novar 50mm f/6.3with hexagon
Tabel uit het boek “Box cameras made in Germany” van Hans Dieter Götz

De Baby Box Tengor is inderdaad een hele eenvoudige camera. Je hoeft alleen het oculair uit te klappen, de draadframezoeker omhoog te trekken, te richten en de ontspanknop in te drukken. Daarna draai je de film door. Omdat er nu 16 opnamen gemaakt konden worden op hetzelfde 127 formaat film (in plaats van 8) beschikken alle 3 x 4 127 camera’s over twee rode vensters op de achterkant. Elk framenummer verschijnt twee keer; éénmaal in elk venster. De camera beschikt over een vaste sluitertijd van 1/25 sec, langere belichtingen zijn mogelijk via de bulb-modus. De lens is een Goerz Frontar 50 mm f/11 lens met een focusafstand van 0,91 meter tot oneindig. De combinatie van deze sluitertijd en diafragma f/11 maakt de camera alleen geschikt voor gebruik bij daglicht buitenshuis.

 • Cameratype: box camera
 • Introductie: 1930; Dresden, Duitsland
 • Productie: 1930 – 1938; Dresden, Duitsland
 • Filmtype: 127 film
 • Foto formaat: 16 foto’s van 3 x 4 cm
 • Gewicht: 229 gram
 • Lens: Goerz Frontar 50 mm f/11 lens
 • Focusafstand: 0,91 meter – oneindig
 • Diafragma: f/11
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: bulb, 1/25 sec
 • Viewfinder: vast, extern; inklapbare zoeker en inklapbaar draadframe

Brochure Zeiss Ikon Baby Box Tengor 54/18

Translate »
%d bloggers liken dit: