Cambo I.D.-60 (PP60) Nigerian

De Cambo Nigerian is een Nederlandse ID camera die rond 1980 speciaal werd gemaakt voor de Nigeriaanse overheid. Voorop staat een ID plaatje met het wapen van Nigeria en de tekst Nigerian National Identification Program. Hij werd geproduceerd door de firma Cambo te Kampen, Nederland.

Cambo I.D.-60 Nigerian voorkant
Cambo I.D.-60 Nigerian voorkant

De camera beschikt over 2 Cambo Cambonar 125 mm lenzen met een diafragma van F/8. Hij heeft een ingebouwde elektronenflitser op batterijvoeding of netvoeding door middel van een separatie voedingsstekker. De Cambo maakt foto’s van 80 x 100 mm op Kodak Instant cassettes (PR144/10). Deze cassettes gingen in de Kodak Instant Film Back model 2 op de achterkant van de camera.

Cambo I.D.-60 Nigerian achterkant
Cambo I.D.-60 Nigerian achterkant

Van de Cambo Nigerian zijn 1600 stuks gemaakt. Geen enkele camera van die 1600 stuks is ooit in gebruik genomen. Dit kwam door een patent conflict tussen Kodak en Polaroid Corporation. Polaroid werd in het gelijk gesteld, waardoor instant film van Kodak niet langer mocht worden geleverd.

Over deze camera is op internet helaas weinig terug te vinden. Om toch aan de nodige documentatie te komen hebben we contact opgenomen met Cambo. Helaas konden ze ons niet helpen aan een gebruiksaanwijzing, maar ze konden ons wel van de volgende informatie voorzien:

Het is een eenmalige project camera serie (wel van 1600 stuks) geweest en geen algemeen verkrijgbaar product. Er zijn destijds groepen Nigerianen uit alle districten op training geweest bij ons om het systeem en het onderhoud te leren kennen. Daarbij waren ook analfabeten, waarvoor een geschreven handleiding weinig zou uithalen. Alleen hands-on !! Het systeem was zoveel mogelijk idiot-proof gemaakt. Men kon alleen batterijen en de film verwisselen, de rest was zoveel mogelijk diefstalbestendig gemaakt. De flitser, de zoeker, de lensjes, alles was in de kast ingebouwd en de camera was beveiligd met een sleutel blokkering zodat er geen “misbruik” van gemaakt kon worden. Er zouden meerdere setjes pasfoto per sheet op gemaakt worden, vandaar meerdere posities die met een draaiknop ingesteld worden. Na de laatste positie zou de film sheet er automatisch uitrollen. Verder kan vermeld worden dat wij slechts alleen deze camera als onderdeel van een geheel systeem geleverd hebben. Tot de totale uitrusting behoorden ook een Landrover, met een studio met licht en achtergrond en een identificatie systeem ….
 • Cameratype: passport camera, ID camera
 • Introductie: 1980; Kampen, Nederland
 • Productie: 1980; Kampen, Nederland
 • Filmtype: Kodak Instant Film PR144-10
 • Foto formaat: 10 foto’s van 8 x 10 cm
 • Gewicht: 4650 gram
 • Lens: 2 x Cambonar f/8 125mm
 • Focusafstand:
 • Diafragma: f/8
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden:
 • Viewfinder: vast, intern

Gebruiksaanwijzing Cambo I.D.-60

Translate »
%d bloggers liken dit: