Kodak Petite

De Kodak Petite is een folding camera speciaal ontworpen voor vrouwen. Hij is gebaseerd op de Vest Pocket Kodak model B camera en werd gemaakt door Eastman Kodak van 1929 tot 1934. Hij was beschikbaar in 5 kleuren: blauw, groen, grijs, lavendel en oud roze. De carrosserie heeft een ruitpatroon dat werd herhaald op het bijpassende hoesje en ook de balg heeft een contrasterende kleur. Helaas gingen deze balgen door de gebruikte verfstof op den duur allemaal licht doorlaten en werden ze door Kodak vervangen voor een gewoon zwart exemplaar. Dat zijn dus ook degene die je nu het meeste tegenkomt. Die met een origineel gekleurde balg worden steeds zeldzamer…

Kodak Petite

De Kodak Petite heeft een autografische achterkant en een stylus op de voorste lensvatting. Met deze stylus is het mogelijk om aantekeningen op het negatief te zetten door middel van een venster achterin de camera. Je schrijft dan op de papieren achterkant van de film die carbonpapier bevat. Het schrijfvenster word vervolgens blootgesteld aan het daglicht en het opschrift word op het negatief gebrand. Deze methode is bedacht door Henry Jaques Gaisman, die het in verschillende vormen heeft gepatenteerd.

Tijdens de feestdagen in 1930 kwam Kodak met de Coquette: een geschenkverpakking waar, naast de Kodak Petite camera, ook een lipstick en poederdoos met spiegeltje in zaten.

De camera beschikt over een fixed-focus meniscuslens met een scherpstelling van 1,20 meter tot oneindig. Het diafragma is in te stellen op 4 verschillende standen (f/11, f/16, f/22 en f/32) en de rotary sluiter is om te schakelen van Instant mode (1/30 sec) naar Time mode. Hij maakt foto’s van 4 x 6 cm formaat en is geschikt voor Kodak (A)127 (autografische) film.

Afgezien van het bekende f-stop systeem van diafragma openingen dat nog steeds in gebruik is, gebruikte Kodak twee andere systemen voor diafragma nummering: het Uniform System (meestal afgekort als US) en een willekeurige nummeringsreeks van 1,2,3,4 (meestal te vinden op camera’s met eenvoudige lenzen). De waardes verhouden zich als volgt:

f /45.681116223245
U.S.48163264128
simple lenses (approximately)1234
 • Cameratype: folding camera
 • Introductie: 1929; Rochester, USA
 • Productie: 1929 – 1934; Rochester, USA
 • Filmtype: Kodak (A)127 (autografische) film
 • Foto formaat: 8 foto’s van 4 x 6 cm
 • Gewicht: 329 gram
 • Lens: meniscuslens
 • Focusafstand: 1,20 meter – oneindig
 • Diafragma: 1,2,3,4 (f/11, f/16, f/22 en f/32)
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: bulb, 1/30 sec
 • Viewfinder: vast, extern

Gebruiksaanwijzing Kodak Petite

Translate »
%d bloggers liken dit: