Philips Box Flash

De Philips Box Flash is een zwarte bakelieten camera. Deze boxcamera werd in 1949 geïntroduceerd door Philips te Eindhoven, Nederland. Het betrof een eenmalige productie om de verkoop van Photoflux flitslampjes te stimuleren. Er zijn 25000 exemplaren van de Box Flash verkocht, waarvan een klein deel werd geëxporteerd. De verkoop werd geen commercieel succes, mede door het toch wel erg grote model van de camera. Vandaar dat de camera in vakkringen ook wel oneerbiedig de ‘stallantaarn’ werd genoemd.

Philips Box Flash

De camerabehuizing is gemaakt van Philite, een soort bakeliet dat rond 1923 door Philips is ontwikkeld en werd gebruikt voor de productie van radio’s. De camera beschikt over een fixed-focus meniscuslens, diafragma f/11 en een sluitertijd van 1/25 seconde. De focusafstanden waarvoor hij kan worden ingesteld zijn 1,5 – 3 meter en 3 meter tot oneindig. Verder heeft hij een ingebouwde flitsreflector en optische zoeker.

Hij maakt foto’s op 6 x 6 cm formaat en is geschikt voor 620 film.

philips ad 2
 • Cameratype: box camera
 • Introductie: 1949; Eindhoven, Nederland
 • Productie: 1949; Eindhoven, Nederland
 • Filmtype: 620 film
 • Foto formaat: 12 foto’s van 6 x 6 cm
 • Gewicht: 688 gram
 • Lens: meniscuslens
 • Focusafstand: 1,5 – 3 meter, 3 meter – oneindig
 • Diafragma: f/11
 • Sluiter: rotary
 • Sluitertijden: bulb, 1/25 sec
 • Viewfinder: geen

Gebruiksaanwijzing Philips Box Flash

Translate »
%d bloggers liken dit: