Kemper: The Kombi Camera & Graphoscope

De Kombi is een kleine metalen boxcamera die in 1893 werd uitgebracht in Chicago, USA. Hij werd ontworpen door William V. Esmond en geproduceerd door Alfred C. Kemper. Deze camera heeft belangrijke bijgedragen geleverd aan de ontwikkeling van de moderne fotografie.

Kemper: The Kombi

Historische primeurs van de Kombi Camera & Graphoscope:

 • ‘s-Werelds eerste miniatuur rolfilmcamera
 • De eerste en enige camera in zijn tijd die een Kodak-film kon gebruiken zonder deel uit te maken van het merk.
 • De eerste camera die zowel opname- als fotoviewer functies biedt.
 • De eerste volledig metalen camera die rolfilm gebruikt.
 • De eerste camera die was uitgerust met een verwisselbare filmhouder.

Alfred C. Kemper uit Chicago, Illinois USA was de fabrikant van de Kombi. William V. Esmond (ook uit Chicago) was de uitvinder. Het Kombi-patent werd aangevraagd en verleend in 1892.

De naam “Kombi” betekende dat de filmhouder van de camera kon worden geladen met een ontwikkelde film en zo kon worden gebruikt als viewer (graphoscope). Het was dus een combinatie van een camera en een viewer. De lens van de Kombi heeft dan ook 2 functies. Het maken van de foto’s en het oculair van de graphoscope.

Er waren 3 opties beschikbaar voor filmverwerking. De eenvoudigste manier was om de gehele camera naar de fabriek terug te sturen, de betaling en 8 cent bij te voegen voor de retourzending en de terugkeer af te wachten. Alle Kombi’s hebben een serienummer dat zowel op de camera als op de filmhouder te vinden was. Je werd geadviseerd om het nummer te noteren bij het verzenden van de camera om te verzekeren dat Kemper de camera en de foto’s naar de juiste persoon retour stuurde. Kemper herlaadde de camera met nieuwe film voordat deze teruggestuurd werd.

Een tweede manier om je film te laten verwerken was vergelijkbaar, maar betrof alleen het opsturen van de filmhouder. Het idee was dat je een tweede filmhouder kon kopen, zodat je door kon gaan met fotograferen terwijl je film bij Kemper werd verwerkt.

De laatste en moeilijkste manier om de film te verwerken was om het zelf te doen. Kemper probeerde het proces te vereenvoudigen door gedetailleerde instructies aan te bieden, maar de echte moeilijkheid lag in het leren herladen van de camera met nieuwe film.

De Kombi werd verkocht voor $3,00 en een tweede rolfilmhouder kostte $1,50. Een rolletje film van 25 stuks kostte $0,25.

Kombi brochure

 • Cameratype: miniatuur box camera
 • Introductie: 1893; Chicago, USA
 • Filmtype: Kodak film
 • Foto formaat: 25 foto’s van 28 x 28 mm
 • Gewicht: 135 gram
 • Lens: standaard
 • Focusafstand: fixed focus
 • Diafragma: f/12
 • Sluiter: guillotine
 • Sluitertijden: 1/20 sec
 • Viewfinder: geen

Gebruiksaanwijzing Kombi

Translate »
%d bloggers liken dit: