Coronet twelve-20 (Colour filter model)

Onze eerste classic camera was een Coronet twelve-20. Deze boxcamera werd in 1950 geproduceerd door Coronet te Birmingham, Engeland. Het is een zogenaamde pseudo-TLR (TLR staat voor Twin Lens Reflex). Het lijkt alsof hij twee lenzen aan de voorzijde heeft, maar in werkelijkheid is de bovenste lens gewoon een onderdeel van de zeer eenvoudige zoeker.

Coronet Twelve-20 colour-filter model

Van de Coronet twelve-20 bestonden een aantal versies, de meeste met fixed-focus, twee diafragma’s (f/16 en f/22) en twee sluitertijd mogelijkheden (moment (1/25 sec) en tijdopname). Het colour-filter model onderscheidde zich door een ingebouwd groen-filter in plaats van diafragma f/22. De meniscuslens heeft twee standen; ‘dist’ voor onderwerpen verder weg dan 6 meter en ‘near’ voor dichtbij tussen de 2,5 en 6 meter. Voor onderwerpen nog dichterbij werd een apart verkrijgbare close-up lens aangeraden. De camera is gemaakt van dun metaal en bekleed met imitatieleer. Hij maakt foto’s op 6 x 6 cm formaat en is geschikt voor zowel 120 als 620 film.

 • Cameratype: box camera, pseudo TLR camera
 • Introductie: 1950; Birmingham, Engeland
 • Filmtype: 120 en 620 film
 • Foto formaat: 12 foto’s van 6 x 6 cm
 • Gewicht: 425 gram
 • Lens: meniscuslens
 • Focusafstand: near: 2,5 – 6 meter, dist: 6 meter – oneindig
 • Diafragma: f/16
 • Sluiter: guillotine
 • Sluitertijden: bulb, 1/25 sec
 • Viewfinder: vast, intern

Gebruiksaanwijzing Coronet Twelve-20

Translate »
%d bloggers liken dit: